Belföld

Snétberger-ügy: volt HÖOK-vezér indította a lavinát, aztán kirúgták

A milliárdos ifjúságpolitikai költéseket kezelő Új Nemzedék Központ vezetője tavaly másodállásban lett főnök a Snétberger-iskolában. Ekler Gergely kinevezése után azonnal megpróbálta kirúgni a tehetségközpont alapítóját, aki éveken át operatív igazgatóként vitte az intézményt. Az ultimátum szerint két órán belül távoznia kellett volna, és vinnie az összes személyes holmiját, csakhogy még aznap kiderült, hogy – az érvényben lévő céges szerződések miatt – nem megy a dolog ilyen egyszerűen. Ennek az azóta húzódó felmondási ügynek volt egy újabb állomása, amikor Tromposch Julianna és két cége 142 milliós kárigényt küldött az intézménynek. A Snétberger-tehetségközpont körül kavargó történéseket a 24.hu-nak kommentálta először a kirúgott alapító-igazgató.

Hosszan kerestem a megegyezés lehetőségét, szerettem volna elkerülni a jogi eljárásokat, és ha hozzáértő vezetés irányítaná a Snétberger-központot, közben arra is lett volna lehetőség, hogy korrigálják az általam észlelt és jelzett súlyos szabálytalanságokat, hogy orvosolják a program további működését ténylegesen veszélyeztető problémákat.

– mondta a 24.hu-nak Tromposch Julianna. Ő volt az, aki 142 millió forintos fizetési meghagyást küldött a roma zenészek felkarolására létrehozott intézménynek, miután kirúgták. A volt munkahelyre küldött végrehajtóról szóló első híradásokkal nem lett népszerű, az ő szemszögéből azonban sokkal bonyolultabb a történet, mint elsőre látszik.

A felsőörsi zenei iskolát feszítő ellentétek akkor kaptak nagyobb nyilvánosságot, amikor a nemzetközi hírű gitárművész, az intézmény névadója egy interjúban megkongatta a vészharangot. Snétberger Ferenc augusztus elején a Válaszban azt állította: veszélyben az iskola jövője, mert végrehajtó kopogott az ajtón, aki elviheti az oktatáshoz használt hangszereket is.

Bár a követelés továbbra is fennáll, a hangszerek ügye azóta megoldódott. A napokban megegyezés jött létre a Snétberger Alapítvány és Tromposch Julianna között. Tromposch hozzájárulásával a 140 milliós értékű hangszer- és hangtechnika-állomány a megállapított érték kevesebb, mint 10 százalékáért, 13 millió forintért került az alapítvány tulajdonába. Tromposch azt mondja:

Valójában már a botrányt kirobbantó Snétberger-interjú megjelenése előtt hozzájárulást adtam ahhoz, hogy a végrehajtó által lefoglalt eszközöket árverésen kívül vásárolhassa meg a Snétberger Alapítvány, a töredékéért annak az árnak, amit a végrehajtó egy elektronikus árverésen el tudott volna érni. Az árverés azonban azt jelentette volna, hogy széthordják az eszközöket. Nem akartam ilyen helyzetbe hozni a tehetséggondozó programot.

Tromposch hangsúlyozta, hogy Snétbergerrel és a tehetségközponttal soha nem volt konfliktusa, és az elmúlt időszakban is igyekezett megóvni a saját szellemi gyerekének tekintett programot. Állítja, hogy a legkevésbé sem igazak azok a feltételezések, amelyek szerint a kirúgása után bosszúból benyújtott kártérítési igényével tönkre akarná tenni az intézményt.

Tromposch Julianna szerint a konfliktus az állami tulajdonos új képviselőjének megjelenésével jelent meg a rendszerben.

Áder János köztársasági elnök (b2) és felesége, Herczegh Anita (b) a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központban Tromposch Julianna, a központ operatív igazgatója (j2) és Snétberger Ferenc művészeti igazgató (j) társaságában
(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

2015 szeptemberében a tehetségközpont másik alapítója, Mészáros Zoltán kiszállt, és Guller Zoltán közreműködésével eladta a tehetségprogramot működtető céget, a Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft.-t és vele együtt a felsőörsi gyerektábor felújított ingatlanát az állami Erzsébet Vagyonkezelő Kft.-nek. A Kft. több állami ingatlan mellett parlamenti döntéssel akkoriban vette át a zánkai és fonyódi gyerektábor vagyonkezelését is az Új Nemzedék Központtól.

Jóllehet az állami tulajdonos megjelenése után továbbra is Tromposch maradt az évente 60 diákkal, illetve 50 tanárral és alkalmazottal működő központ operatív igazgatója, valamint az üzemeltetést végző Malomvölgy Nonprofit Kft. ügyvezetője, az államot képviselő új főnökről, Ekler Gergelyről hamar kiderült, nem tart igényt a menedzsmentben a folytonosságra.

Ekler, aki az Új Nemzedék Központ igazgatói és számos egyéb cégvezetői megbízatása mellé kapta meg feladatul a felsőörsi tehetségközpont irányítását is, 2016-os megérkezése után rövid időn belül bejelentette, hogy kirúgja a központot működtető céget és vele együtt Tromposcht is.

Tromposch a kezdetektől, az ötlet megfogalmazódása óta részt vett az intézmény beindításában, 10 éven át több munkakört is magára vállalt, és 2015-ig pályázatokon keresztül 2,1 milliárd forintnyi támogatás elnyerésében működött közre. Utolsó forrásszervező tevékenysége Ekler Gergely megbízásából egy százmilliós pályázat benyújtása volt. A pályázat sikeresen elkészült, Ekler azonban másnap az operatív igazgatói irodában várta Tromposcht. Váratlanul közölte vele, hogy szerződését azonnali hatállyal felmondja, és felszólítja, hogy személyes tárgyaival együtt két órán belül hagyja el a központot. A kirúgás az akkor fennálló céges szerződések miatt felemásra sikeredett, hosszas munkaügyi vita vette kezdetét.

2007-2010 között díjazás nélkül vettem részt a tehetséggondozó program megalkotásában, de 2013-2015 között is volt olyan, hogy operatív vezetőként sem vettem fel pénzt. Éppen nem volt rá elegendő forrás, mert a munkatársak bérét és a milliós nagyságrendű közüzemi díjakat is ki akartuk fizetni. Sőt, sokszor az ügyvezetésemmel működő nonprofit kft.-be nekem kellett betennem tagi kölcsönt, hogy minden költséget ki tudjunk fizetni. A három alapító közül ketten tettük bele magánvagyonunkat is a központba, Mészáros Zoltán korábbi tulajdonos-ügyvezető és én. De nem ezek miatt kérek most anyagi jóvátételt. Ezeken felül ugyanis én a saját szellemi termékemet is befektettem a központba. Eltávolításommal ez a befektetésem elveszett volna, ha nem állok ki a magam igazáért. A meglévő szerződések nem körültekintő, indoklás nélküli felmondásai hozták létre a jogszerűtlen és jelentős károkat okozó helyzetet

– foglalta össze döntése hátterét a központ volt menedzsere.

2008-ban a Camp Europe Kft. a Tromposch által kidolgozott pályázattal és megvalósíthatósági tanulmánnyal tenderezett a Norvég Alaphoz, amely aztán 2,7 millió euróval (711 millió forinttal) támogatta a terveket. A pénzt arra adták, hogy felújítsák a felsőörsi gyerektábor épületeit és legalább tíz évig a pályázatban előírt módon működtessék a központot. Tromposch az első évfolyam befejezését követően, 2014 januárjában a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál regisztráltatta a megindított tehetséggondozási program összefoglalóját.

A Snétberger Zenei Tehetség Központot nem azért támogatták oly sokan, mert egy milliárdos ingatlanfejlesztést láttak benne, hanem egy sikeres és hosszú távon működő, saját forrást is előteremteni tudó tehetséggondozó programot. A központ valódi értéke nem az irányításommal és közreműködésemmel létrejött hatalmas ingó és ingatlan vagyon, hanem az ezt működtető szellemi termék. Ennek nem csak eszmei értéke van, vagyoni értékét egy összetett szerződésrendszer alapozta meg

– mondja Tromposch. A kirúgott igazgató a szellemi termékért 85 millió forint kártérítés és 5 millió jogsérelemdíj megfizetését kérte, az intézményt üzemeltető cég, a Malomvölgy Nonprofit Kft. pedig a hosszú távú szerződésének egyoldalú felmondása miatt indított pert 52,6 milliós összegű kártérítésért. Tromposch szerint nem igaz, hogy a követelések váratlanul érték Eklert. Az üzemeltetési cég bírósági pere már régen elindult, és lezajlott egy tárgyalási forduló, másrészt a konfliktus kirobbanása óta folyamatosan kérték az új igazgatót, hogy foglalkozzon az üggyel, de a többnyire a fővárosban tartózkodó ügyvezető elzárkózott a tárgyalások elől.

A HÖOK-vezetőből lett fideszes álláshalmozó

A HÖOK elnöki székéből alig 10 éve indított karrierje során Ekler Gergely már több komoly Fidesz-közeli és állami cég vezetésében megfordult, és közben egy sor saját céget is alapított. Guller Zoltánt követve ő lett az oktatási pénzeken milliárdos forgalmat bonyolító Commitment Zrt. vezérigazgatója, és átvette az oktatási szoftverek és oktatási eszközök forgalmazásával foglalkozó leányvállalatokat is. Miközben Guller az Erzsébet-utalványok, majd az Erzsébet ingatlanvagyon fő szervezője lett, Ekler is átkerült a sok szálon kapcsolódó Új Nemzedék Központhoz, illetve párhuzamosan a Snétberger-központot működtető Camp Europe Nonprofit Kft.-hez. A legfrissebb hírek szerint az ÚNK éléről egy év után éppen a Snétberger-központ ügye miatt kellett távoznia, Nobilis Márton váltotta a poszton.

A felsőörsi ingatlant és az iskolát működtető Malomvölgy Nonprofit Kft. helyett egyébként az állami vezetés a budapesti állatkert ajándékboltjának vállalkozását hozta magával, és azzal sem törődött, hogy a Norvég Alap eredetileg kikötötte: kizárólag nonprofit cég láthatja el ezeket a feladatokat.

Tromposch szerint azonban nem ez az egyetlen szabálytalanság, ami veszélyt jelenthet a tehetségközpontra. A „hatalomátvétel” óta sorban szegik meg a norvég pályázatban rögzített előírásokat.

Áder János köztársasági elnök (b2) és felesége, Herczegh Anita (b3) a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központban Tromposch Julianna, a központ operatív igazgatója (b) és Snétberger Ferenc művészeti igazgató (b4) társaságában
(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A korábbi években a központ diákjai számára 18 tantárgyat oktattak, 2016-tól azonban Ekler ügyvezetői jóváhagyásával legalább 4 tantárgyat töröltek. A tantárgycsökkentés oda vezetett, hogy a fiatalok egyre többször lézengenek csak Felsőörsön, mert a korábbi napi 4-6 óra helyett van, hogy 2 órájuk van, de az is előfordul, hogy egy sem.

Az elmúlt évben hirtelen megugrottak a fenntartási költségek is. A tehetséggondozó program korábbi 100 milliós évi költségvetése Tromposch becslése szerint több mint a duplájára növekedett, ami főként annak köszönhető, hogy az elmúlt évben a menedzsmentet ellátó személyek és az újonnan felvett vezetők javadalmazása is jelentős mértékben emelkedett.

Az elmúlt napokban többször is kerestük telefonon Ekler Gergelyt, hogy reagáljon Tromposch Julianna állításaira, az igazgató azonban nem hívott vissza. Ezért tettünk egy próbát az Új Nemzedék Központnál, ahol viszont azt közölték, hogy Eklert szeptember 1-én leváltották.

Így jelenleg meglehetősen zavaros a helyzet a Snétberger-központ állami tulajdonosi oldalán. Az intézményt 2 éve megvásárló Erzsébet Vagyonkezelő Kft. felszámolás alá került, vagyonelemeit, köztük Zánkát is más cégeknek adták, nincs honlapja, működő telefonos elérhetősége, de nem lehet elérni az Erzsébet Vagyonkezelőt tulajdonló, ugyanarra a címre bejelentett másik államközeli céget, a Hunguest Vagyonkezelőt sem.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik