Onstwedde, 2017. augusztus 3.
Friss tojásokat semmisítenek meg egy gazdaságban, a hollandiai Onstweddében 2017. augusztus 3-án. A holland élelmiszerbiztonsági hatóság, az NVWA felfüggesztette a tojáskereskedelmet és elrendelte a tojások megsemmisítését, mert egyes gazdaságokban Fipronil rovarirtószert használtak a vörös atkák ellen, és az egészségre káros mértékű Fipronilt találtak az élelmezésre szánt tojásokban. (MTI/EPA/Vincent Jannink)
Belföld

Szolnok megyéből származik a szennyezett magyar tojás

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 08. 22. 17:20

Még nem tudni, hogy itthon került-e a tojásba fipronil, vagy külföldi tojást címkéztek át magyarnak.
Korábban a témában:

Sokáig úgy tűnt, hazánk kimarad az európai szintűvé dagadt tojásbotrányból, de a NÉBIH augusztus 15-én, múlt kedden közölte: egy Németországból származó fagyasztott félkész termékben kimutatták a fipronil-szennyezést. Kis tételről volt szó, ami ráadásul egyetlen céghez érkezett, könnyen nyomon lehetett követni és gyorsan vissza is hívták.

Hétfőn este azonban sokkal fajsúlyosabb hír látott napvilágot: a szakemberek magyar származású tojásban mutatták ki a rovarirtószert. A NÉBIH mindenkit arra kér, nézze meg az elfogyasztani kívánt tojás azonosítószámát, a szennyezett tétel azonosítója: 3HU1503T03/4.

Vagy így csaltak, vagy úgy csaltak

Mostantól tehát nem igaz, hogy az ügy megoldásáig együnk magyar tojást, mert az biztonságos. A fipronil két módon bukkanhatott fel hazai termékben:

  • Magyar termelő/termelők is lepermetezték csirkéiket a tiltott vegyülettel, vagyis érintettek vagyunk a tojásbotrányban.
  • Valaki/valakik átcímkézte a külföldről importált tojásokat, nyilvánvalóan a hazai termék iránti vásárlói bizalomra játszva.

A hatósági nyomozás az esetleges „átcímkézés” lehetőségének vizsgálatára is kitér, csakúgy mint a külföldi szerhamisítási ügyben való esetleges érintettségre is. Az azonban elmondható, hogy külföldi tojás magyarként jelölve legális módon nem kerülhet kereskedelmi forgalomba

– válaszolta írásban a 24.hu megkeresésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Egyelőre keveset tudunk

A szennyezés forrását és módját a szakemberek jelenleg is vizsgálják, egyelőre annyit tudunk, hogy a megvizsgált tojásokban a fipronil megengedett határértékének többszörösét mérték. A nyomonkövetési vizsgálat jelenleg is zajlik, ezért nem kaptunk konkrét választ arra, mely területen, mely boltokban találkozhatunk a szennyezett tojásokkal.

A nyomon követési vizsgálat jelenleg is zajlik, ami természetesen kitér arra is, hogy hova szállítottak az érintett telepről. A hatóság egyébiránt – a vizsgálatok lezárásáig – megtiltotta további termékek kiszállítását a telepről.

Azért a kódból sok minden kiolvasható, még egyszer: 3HU1503T03/4. Az első szám ugye a a tyúk tartási körülményeire utal, utána a HU Magyarország országkódja, majd jön a megye: esetünkben a 15-ös szám Jász-Nagykun-Szolnok megyét jelenti, utána következik az állategészségügyi kerület kódja, a “T” a tojótyúk jelölése, majd az állattartó telep sorszáma, végül az istálló.

A vizsgálat lezárultáig senkit nem akarunk ok nélkül kellemetlen helyzetbe hozni, ezért maradjunk annyiban: a szennyezett tojások Jász-Nagykun-Szolnok megyéből származnak.A hivatal mind a kereskedőket, mind a vásárlókat arra kéri, ellenőrizzék az üzleteikben, otthonaikban lévő tojásokat, szerepel-e köztük szennyezettnek bizonyult termék.

A gyerekeket tartsuk távol!

Az uniós tojásbotrány kirobbanása óta a NÉBIH a hazai tojások ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordít, így derült fény a magyar termék érintettségére is. Általánosságban elmondható, hogy a tojásban lévő fipronil egészségkárosító hatása több tényezőn múlik, például a fogyasztó életkorán, testtömegén vagy egészségi állapotán.

A mostani tételben mért érték a megengedett határérték többszöröse, mely az gyermekkorú, érzékenyebb fogyasztók számára – tartós fogyasztás esetén – már nagyobb kockázatot jelent

– fogalmaz a NÉBIH.

Nagy dózisban veszélyes

A szinte az egész EU-t érintő „tojáspara” szálai szövevényesek, itt írtunk részletesen arról, ami számunkra, átlag tojásfogyasztókra nézve lehetnek fontosak.

A fipronil egy Magyarországon is ismert gyógyszer hatóanyag, kutyák, macskák számára készített bolha- és kullancsirtó nyakörvekben, cseppekben alkalmazzák. A Fipronil nagyon hatékony, kiválóan lehet vele növelni a tetűirtó hatékonyságát: egyszerűen lepermetezik vele a baromfit.

Csakhogy nem véletlenül van tiltólistán emberi fogyasztásra szánt állatok esetében: zsírban oldódó vegyületről van szó, ami felhalmozódik a szervezetben, a csirke húsával és a tojással pedig az emberbe jut.

Az Európa-szerte begyűjtött és megsemmisített tojásokból elképzelhetetlenül nagy mennyiséget kellene valakinek megennie ahhoz, hogy mérgezési tünetek jelenjenek meg, de vannak extrém esetek is: Belgiumban például lefoglaltak olyan tojásokat, amelyekből 10 darab elfogyasztása is már problémát jelenthetett volna.

(Kiemelt kép: Fotó: MTI/EPA/Vincent Jannink)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.