Belföld

Végre indul a visszaszámlálás hőségügyben

Lassú, de biztos visszaszámlálás. Negyven, harminckilenc, harmincnyolc...

Vasárnap éjfélig tart a hőségriadó, de a mázlisták már ma szagolhatnak egy kis esőszagot és tutira nem négyessel kezdődik a Celsius fok, ha ránéznek a teraszon a hőmérőre.

Na, nézzük a szikár tényeket.

A hőség miatt kilenc megyére és a fővárosra ma is a legmagasabb, harmadfokú, nyolc megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Jó hír, hogy néhol már 31 fokos csúccsal megúszható a mai nap.

A durva megyék sora a következő: Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna.

A szerencsésebbek, vagyis csupán másodfokúak sora: BAZ, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Veszprém és Zala.

És a legeslegszerencsésebbek, ahol már csak az elsőfokú riasztás van érvényben: Győr-Moson-Sopron és Vas.

Nyilván senkit nem lep meg, hogy az UV-B sugárzás brutális, szóval kenje magát, aki napra megy.

A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 35-40, az Északi-középhegységben, valamint a Dunántúl északi és nyugati részén 31-34 fok között alakul.

Késő este már szinte fincsi lesz: 26-32 fokra hűl le a levegő, ideális a fröccsözésre.

Ahogy azt a kiváló kiderül is írja, nap első felében északon fordulhat elő záporeső, délután a Tisza vonalában, késő este az Alpokalján és a Kisalföldön.

Győr-Moson-Sopron és Vas pár bekezdéssel följebb örült, hogy ott már csak első fokú a hőségriadó, na, akkor most rögzítse azt is, hogy “heves zivatarok veszélye miatt” van még egy elsőfokúja a meteorológiai szolgálattól, annyi baj legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik