Belföld

Kenőpénzzel bukott le a volt főrendőr

Korrupciós bűncselekmények miatt vádat emelt egy volt címzetes rendőr dandártábornok és társai ellen a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsánál – közölte Keresztes Imre főügyész hétfőn. Keresztes Imre közleményében nem nevezte meg a volt vezető beosztású rendőrt, ugyanakkor a Magyar Idők szombaton írt arról, hogy a héten emel vádat a főügyészség Ármós Sándor volt Nógrád és Pest megyei rendőrfőkapitány ellen, akit tavaly több millió forint értékű valuta átvétele közben értek tetten.

A főügyész közleményében azt írta: az ügyészség vesztegetést állítva, illetve külföldi hivatalos személlyel kapcsolatban folytatólagosan elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja a volt vezető beosztású rendőrt.

A volt címzetes rendőr dandártábornok a vád szerinti bűncselekmény elkövetésekor az Országos Rendőr-főkapitányság állományába tartozott, de átvezénylés alapján a Belügyminisztériumban teljesített szolgálatot.

A vádhatóság szerint még 2016 elején azt állította egy cég képviselőjének, hogy ő fog előkészíteni egy állami támogatásról rendelkező határozatot. Az eredményes ügyintézés érdekében 24 millió forintot kért azért, hogy a dokumentumot olyan személynek továbbítsa, akinek “ráhatása van az ügyre”. A másik fél ezt, valamint a később 10 millió forintra csökkentett ajánlatot először visszautasította, de végül egy ismerősén keresztül eljuttatta a kért 10 millió forintot a vádlottnak.

A volt főrendőrt azzal is vádolják, hogy kérésre több embernek is megígérte:

egy külföldi ismerőse révén utánanéz annak, hogy egyikük ellen adott országban kiadtak-e körözést. Valótlanul azt állította, hogy az illetőt körözik, de 7 millió forintért elintézi, hogy ennek ellenére zavartalanul beléphessen az adott ország területére.  “A vádlott a magánszemélyektől további hatósági ügyek elintézéséért 7 millió forintot kért arra hivatkozva, hogy azt az ügyben eljáró külföldi hivatalos személynek továbbítja” – olvasható a közleményben, amelyben arról is írnak, hogy a volt rendőri vezető az ügyintézésért cserébe először 6 millió forintot kapott. A vádlottat akkor érték tetten, amikor tavaly július 29-én a fennmaradó 8 millió forintot átvette egy gyorsétterem parkolójában.

A vádhatóság kitért arra: a vádlott az ígéretei ellenére az ügyekben nem intézkedett, az erre történt valótlan hivatkozással megszerzett pénzt másoknak nem továbbította, az általa átvett, összesen 16 millió forintot saját céljaira fordította. A  vádlott  akár 12 év szabadságvesztést is kaphat.

A volt címzetes rendőr dandártábornok – akinek a szolgálati viszonya időközben felmentéssel megszűnt – és 4 civil társa szabadlábon védekezik – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik