Belföld

Megdőlt a HIDEGREKORD Zabaron

zabar (Array)
zabar (Array)
Még pár fok, és akár havazhatott is volna a Nógrád megyei Zabaron, Magyarország hidegpólusán.

Még Darth Vader is azt mondaná erre, hogy “Zabart érzek az erőben”: tényleg a hidegrekord dőlt meg az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint. A legalacsonyabb minimumot a nógrádi Zabaron mérték:

5,5 fok volt a faluban, ami egy 1996-os szécsényi rekordot, 5,6 fokot adott át a múltnak.

Ez az információ azért lehet durva, mert már napok óta kongatja a vészharangot a meteorológia, hogy nyakunkon a következő hőhullám, amit még az átforrósodott kontinens is gerjeszt. Napról napra emelkedik a hőmérséklet, hétvégére simán lehet 35 fok is, amit pár zápor enyhíthet.

Az OMSZ veszélyjelzésében azt írta az MTI szerint, kedd délután, este az Északi-középhegység keleti felén nem zárható ki egy-egy zivatar. Szerdán késő délután, este a Dunántúl északnyugati felén lehet zivatar, de heves zivatar nem valószínű.

Szerdán a napi középhőmérséklet a Dél-Alföldön és a Kisalföldön már több helyen 25 fok körül alakulhat. A tartós hőség miatt szerdára Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Győr-Moson-Sopron megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Szerda hajnalra 12-17 fokig hűl le a levegő, de a magasabban fekvő tájakon melegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között lesz.

A következő napokban várhatóan tovább fokozódik a hőség, pénteken akár 37 fokig is felmelegedhet a levegő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik