Tudomány

Embertelen hőség érkezik, magunk gerjesztjük

Eleinte még önmagában melegszik a nyugalomban lévő légtömeg az erős napsugárzás hatására, majd a hét végén a mediterrán térségből kapunk még hozzá, hogy még melegebb lehessen.

Az időjárás megítélése végtelenül szubjektív, mégis elmondhatjuk, az ország jelentős része fellélegzett az elmúlt napok “hűvösében” – ennek most vége.

Nyugati irányból lassan egy anticiklon helyeződik fölénk, a centruma itt lesz Magyarország közelében – tudtuk meg Molnár László meteorológustól.

Következménye pedig az ilyenkor átlagosnak tekinthető hőmérsékletnél jó 8-10 fokkal melegebb idő.

A folytatást nézve hétfő a maga 27-29 Celsius-fokos csúcshőmérsékletével még elmegy, kedden már 30-31 fok lesz, több évtizedes statisztikák szerint ezt nevezhetjük júliusi átlagnak – részletek itt.

A “hideg öblítés” csak ront a helyzeten

Pénteken viszont már elérjük a 37 fokot, a legmelegebb délen, Csongrád megye környékén lesz. A hétvége sem hoz igazi enyhülést, sőt. A frontok tőlünk távol, északra vonulnak, nem tudnak hozzánk olyan mélyen beütni, hogy komolyabb lehűlést hozzanak.

Csak valamiféle hideg öblítést, aminek nem biztos, hogy örülni fogunk

– mondja a szakember.

Hétvégén országszerte többfelé várható zápor, zivatar, de ezek csak időlegesen és mindössze 3-4 fokkal hűtik le a levegőt, és a párolgó csapadék fullasztó párával tölti meg a 30 fok feletti levegőt.

Közel 100 fokos felületek

Érdekes kérdés, ha “árnyékban” 37 fokot mérünk, mennyi lehet a napon? Sokkal több – hangzik az egyedül helytálló válasz, hiszen ez nem egy egzakt fogalom. Minden felület másképp melegszik fel, a dús növényzettel borított talaj nyilvánvalóan kevésbé, mint az aszfalt.

Kis túlzással mondhatjuk, határ a csillagos ég: a sötét, fém felszín akár 100 fokosra is hevülhet, az autók karosszériája elérheti a 70-80 fokot és így tovább. Főzni lehetne majd a nap erejével, de sütni azért nem.

Még soká lesz a vége

Az év eme szakaszában jellemzően már felforrósodik annyira a kontinens, hogy ilyen magas hőmérsékleti értékeket tudjon produkálni, nincs szükség déli, afrikai eredetű légtömegekre a kánikulához.

Mondhatjuk úgy is, megoldjuk saját forrásból, nincs szükség afrikai importra

– jegyzi meg Molnár László.

És meddig tart? Még egy hétig biztosan. A jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, valamikor július 25-26. környékén ér el minket olyan erős hidegfront, amely érdemben le tudja hűteni a felforrósodott Kárpát-medencét.

VÁRHATÓ IDŐJÁRÁS A KÖVETKEZŐ 8 NAPRA

(Kiemelt kép: Berecz Valter)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik