Belföld

Rejtély, miért haltak meg ennyien év elején

Ijesztően megnőtt a hazai halálesetek száma az idei év első hónapjaiban – írja a Népszava. A KSH jelentéséből kiderül,  januárban 26, februárban 23 százalékkal többen haltak meg, mint egy éve. Két éve is rendkívül hasonló jelenség jelent meg a statisztikában, akkor átlagosan 16 százalékkal volt több a halálozás. A KSH szerint az influenzajárvány áll a háttérben, de Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos a lapnak elmondta, nem tudják, mi okozza az extra-halálozást.

A kormányzat által nyilvánosságra hozott jelentés szerint t több mint 32 ezer haláleset, az összhalálozás 26 százaléka elkerülhető lett volna jobb egészségügyi ellátórendszerrel és hatékony népegészségüggyel. A KSH adataiból az látszik, hogy a halálozások egyik csúcsa télen, a másik nyáron van.

Poller Imre orvos, a PX Consulting egészségügyi elemző cég vezetője is úgy véli, kutatni kellene, mi okozza a megnőtt halálesetek számát. A legnagyobb arányban a kis kórházakban ugrott meg a halálozás, például egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórházban idén februárban már 17 százalék volt a halálozás. Poller szerint ha az influenza okozná a haláleseteket, akkor a nagyobb kórházakban lenne rosszabb a helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik