Belföld

Újabb iskolaháború, újabb “igazgatómutyival”

Az Együtt párttitkári tempónak tartja a Fidesz módszerét.

Az Együtt szerint a keszthelyi Vajda János Gimnázium élére úgy neveznének ki egy Fideszhez lojális vezetőt, hogy a jelentkezők pályázatát – a szakmailag kiválót és a gyenge színvonalút is – egyszerűen eredménytelenítenék. Molnár Tibor, a párt regionális politikai igazgatója blogján azt   írta, a módszer a legsötétebb pártállami időket idézi. (Valójában hasonló történt egy budai gimnáziumban, ahol a vezetőváltás ellen tüntető szülőknek köszönhetően meg is született az „igazgatómutyi” kifejezés.) 

Februárban elbukott az a fideszes kezdeményezés, hogy a gimnázium átkerüljön a premontrei rendhez, a fenntartóváltás ellen szavazott a tanárok több mint kétharmada és a szülők elsöprő többsége, de a kedélyek nem nyugodhattak meg. A Fidesz megtartaná azt az igazgatót, akinek lejárt a mandátuma, és egyik kollégája pályázatát a tanárok több mint 70 százaléka támogatja.

Az Együtt politikusa szülőktől, pedagógusoktól tudja, hogy a régi igazgató megbízása veszélyes lehet, mert csak a “tűrhetetlen” munkahelyi légkör maradna, több meghatározó tanár is távozna. A szülők tiltakozó akciókat szerveznének az átpolitizált működés és a szakmaiatlanság miatt és újra megnyílhatna az esély a gimnázium egyházi átadására.

Molnár Tibor bejegyzésében arra figyelmeztette Manninger Jenő országgyűlési képviselőt, hogy ha valóban fontos számára a térség, vegyen vissza “a fideszes párttitkári tempóból”, tegyen meg mindent azért, hogy szakmai alapon döntsenek az igazgatóról, mert egyébként minden eddiginél “súlyosabb következményekkel és még keményebb kampányidőszakkal számolhat.”

Az Együtt politikusa felidézi, hogy korábban, a fenntartóváltás körüli vitában a tantestület kérésére nem szólalt meg, egyetértett a tanárokkal, akik a kisváros egyetlen gimnáziumáról politikai érdekektől, világnézeti elfogultságtól mentesen akartak dönteni. Most viszont jelzi, hogy az olyan településen, ahol egyetlen gimnázium van, az egyházi fenntartást ellenzi, lehetetlenné teszi az iskolaválasztás szabadságát.

(Kiemelt képünk forrása. Molnár Tibor blogja)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik