Belföld

Nyári napforduló 2017, vagy Szent Iván éjszakája?

szentiván éjjel (Array)
szentiván éjjel (Array)
Nyári napforduló 2017: Itt az év leghosszabb napja.

Szent Iván éj. Így ismerjük klasszikusan. De mit jelent, és mikorra esik idén?

Nyári napforduló, avagy nyárközép éjszakája?

Szent Iván éjjele ugyanis nem egészen az, aminek tűnik. Mármint a hagyományok és a népszokások tekintetében Szent Iván éjjele maga a nyári napforduló, ennek ellenére a nyárközép éjszakája naptári tekintetben egyfajta “kényszerű mozgó ünnep”, ugyanis lehetetlenség volna a Föld forgási idejét olyan szinten összeegyeztetni mindenkori naptárainkkal, hogy a dátum passzoljon. A két esemény egyébként évszázadokkal ezelőtt még tökéletes szinkronban volt, de a naptárreformok, illetve a tropikus időszámítási mód is alaposan megkavarták a dolgot.
A nyári napforduló 2017-ben június 21-én, egész pontosan hajnali 06:25 perckor volt, míg Szent Iván napja június 24-én.

Mi történik a nyári napfordulón?

Csillagászati tekintetben ekkor indul a nyár. Ezen a napon járja be égboltunkon a Nap (a mi földi szemszögünkből legalábbis) a leghosszabb utat, így tehát június 21-én a leghosszabb a nappal.
Az éjszaka ennek megfelelően a legrövidebb, minderre pedig számtalan érdekes mítoszt és legendát sikerült felépítenünk az elmúlt évezredek során.

Szent Iván, Keresztelő Szent János és a pogányok

A nyári napfordulót (kis túlzással talán) már a neolitikus időkben is kiemelt fontosságú eseményként kezelték őseink. Különféle pogány rítusok is társultak az év leghosszabb napjának és legrövidebb éjszakájának misztériumához, melyek központi szereplője szinte minden hagyományban a tűz volt, a megtisztulás ősi szimbóluma.
A bő termés reményében a tüzeket körbetáncoló népek napnyugtától egészen hajnalig ünnepeltek.
A napjainkban is népszerű, Szent Iván éji, vízparti tűzgyújtás például a keltáktól ered.
Szent Iván, illetve Keresztelő Szent János neve az V. század óta kapcsolódik a nyári napfordulóhoz.
A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a Virágos Szent Jánosnak is nevezett szentünkhöz köthető fényszimbolika János evangéliumából ered.
Magyarországon a XVI. századból származnak az első feljegyzések az ünnepről, de minden bizonnyal nálunk is jóval régebbi gyökerekre nyúlik vissza a hagyomány, sőt! Már a kereszténység előtti magyarok is megülhették a maguk nyári napfordulóhoz köthető rítusaikat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik