tn-cyber (technet, biztonság, védelem, támadás, vírus, képzés, hacker)
Belföld

Felkészül a kibertámadásokra a választási iroda

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

2017. 06. 15. 16:34

A nemzeti választási rendszer, illetve a választás lebonyolításának pénzügyi-logisztikai informatikai rendszerének kialakítására ír ki pályázatot a Nemzeti Választási Iroda (NVI) – mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Pálffy Ilona elnök. Az NVI szerdán megkapta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának felhatalmazását, hogy ennek során mentesüljenek a nyílt közbeszerzési eljárás alól.

Pálffy csütörtökön tájékoztatta a parlamenti képviselettel rendelkező kilenc párt képviselőjét a választási felkészülésről és arról, hogy milyen szempontokat tartanak szem előtt az informatikai biztonság területén. A pártok képviselői egyetértettek abban, kiemelten fontos, hogy a választópolgároknak meglegyen a bizalmuk a választási irodákban és a választási eljárásban. Az Együtt és az MSZP képviselője jelezte, alkalmasnak tartják az NVI-t arra, hogy az országgyűlési választást magas szakmai színvonalon bonyolítsa le.

Az informatikai rendszer kialakítása során kiemelt szempont lesz, hogy garantálják a kibertámadások elleni védelmet ésvizsgálják egy választásinformatikai biztonsági műveleti központ létrehozásának lehetőségét is. A tervek szerint még a nyáron megkötnék a szerződéseket, és az NVI elnöke azt szeretné, ha az év végéig elkészülnének a programok, hogy 2018-ban már csak tesztelni kelljen azokat.

Az NVI elnöke megjegyezte, hogy Magyarországon a szavazás és a szavazás eredményének összesítése papíralapon történik, a választási honlapon mindössze a gyorsabb tájékoztatás érdekében hozzák nyilvánosságra a papíralapú jegyzőkönyvek eredményét. Ez azt jelenti, ha a választási honlapot bármilyen informatikai támadás éri, az NVI a papíralapú jegyzőkönyvekből, egy vészhelyzeti forgatókönyv előírásai alapján néhány órán belül akkor is biztos választási eredményt tud közölni.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.