Belföld
Budapest, 2013. szeptember 25.
A Prima-díjjal idén kitüntetett, a magyar oktatás és köznevelés kategóriában Prima Primissima Díjra jelölt Bagdy Emőke szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa budapesti rendelőjében 2013. szeptember 25-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Bagdy Emőke: Ez alaptalan és alattomos vád a családunk ellen

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 06. 08. 11:09

Újra fellángolt a másfél éve tartó vita a pszichológus kamaráról, a professzor viszont azt mondta: már nem hadakozik a testület létrejöttéért.
Korábban a témában:

Újra fellángolt a vita a Magyar Pszichológus Kamara létrehozásáról. Tavaly februárban jelent meg az első törvénytervezet, aminek létrejöttét a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete szorgalmazta. A dokumentum megosztotta a szakmát, elsősorban a széles körű szakmai vita hiányát kritizálták. Az is felvetődött, hogy a javaslattal az érdekvédelmi egyesületet vezető Császár-Nagy Noémit hoznák helyzetbe, akinek édesanyja a konzervatív nézeteiről ismert klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, Bagdy Emőke.

A Magyar Nemzet kedden arról írt kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter annak ellenére kitart a kamara terve mellett, hogy az Igazságügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség sem állt mellé. A lap értesülései szerint a minisztérium szeretné, ha Császár-Nagy vezetné a kamarát, és arra következtetnek, hogy a Bagdy Emőke nézeteivel szimpatizáló Orbán Viktornak köszönhetően megy keresztül a törvény a kormányon és a parlamenten.

A csillagjósok ellen nem tudnának fellépni

Még tavaly áprilisban jelent meg egy közlemény Bagotai Tamás, Kökény Veronika és Tornyossy Mária klinikai szakpszichológusok, valamint Rudas János pszichológus aláírásával, amiben az állt: a kamara a tervezet alapján sem a szakmai érdekképviseletet nem tudná megfelelően ellátni, sem a szakmát jogosulatlanul gyakorlókkal szemben nem tudna fellépni. Úgy vélték: a szakma nyitott egy széles körű konszenzuson alapuló, demokratikus párbeszédben formálódó érdekképviselet vagy kamara létrehozására, de ez a folyamat nem erről szól.

Tornyossy Mária most a 24.hu kérdésére megemlítette:

a klinikai szakpszichológusoknak jelenleg is van kamarai tagságuk,

a Magyar Orvosi Kamarához tartoznak, mivel gyógyítással foglalkoznak. Mint kifejtette, az egészségügyi törvény szerint a pszichoterápia egészségügyi tevékenység, de szerinte tágabb tudományról van szó. A rekreációs, illetve személyiségfejlesztési célú pszichoterápia kívül esik az egészségügyi törvényen – ennek az érdekvédelme valóban hiányzik, de úgy vélte, az ilyen területen dolgozó pszichológusoknak maguknak kellene lefolytatni a vitát arról, akarnak-e kamarát, a klinikusok részvétele nélkül.

A szakember azt is elmondta: nem ért egyet azzal a szemponttal, hogy a pszichológus-kamara segítene fellépni a „kóklerekkel, kártyajósokkal, csillagjósokkal” szemben, szerinte ők inkább „a vallás körébe” sorolható tevékenységet végeznek, amihez a pszichológusoknak nincs köze. A kamara nem is tudna fellépni ellenük, mert a tagok érdekét védi, és nem azzal foglalkozik, mi van a kívülállókkal.

Megkérdeztük a tervezetről Bagotai Tamást is, aki úgy vélte: a visszaélések kiszűrésére a szakvizsga és a diploma ellenőrzése alkalmas, másra nincs szükség. Az ő fő ellenvetése a kamarai törvényjavaslattal szemben, hogy

nagyon különböző hivatásrendben dolgozó, eltérő alapképzettségű és munkairányultságú pszichológusokat terelne egybe.

Szerinte súlyos problémát jelenthet, ha a velük kapcsolatos szabályozást és főleg a képzési ügyeket összekeverik, és inkább azt tudja elképzelni, hogy az egyes hivatásrendek alakítsanak maguknak kamarát.

Cropped image of depressed man at the psychotherapist. Doctor is making notes while listening to his patient
Fotó: Thinkstock

Nem sikerült, lemondott

Császár-Nagy Noémit nem tudtuk elérni, Bagdy Emőkét viszont igen – az általa elmondottak komoly fordulatra utalnak az ügyben. A professzor azt mondta: a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete, melynek ő választmányi tagja, befejezte a küldetését,

a vezetőség testületileg felállt azután, hogy a kamarai törvénytervezet második változata sem kerülhetett a parlament elé.

Bagdy Emőke bírálta azokat, akik ellenezték a javaslatot: szerinte ők „arctalanok” voltak, nem ültek le velük tárgyalni. Hozzátette: a törvénytervezet második változatának társadalmi vitájában „nem volt már, aki egyetlen ellenérvet fel tudott volna hozni”, úgy fogalmazott, „a nemzet pszichológusainak összes óhaja teljesült”.

Elmondta: lánya úgy vállalta a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületének vezetését, hogy a következő időszakban eléri a kamara létrejöttét, és mivel ez nem sikerült, letette az elnöki tisztséget. Kijelentette, hogy Császár-Nagy Noémi ezek után már nem szeretne semmilyen nyilatkozatot tenni, de ő – Bagdy Emőke – szeretné, ha ki lenne mondva: szó sincs arról, hogy a lánya azt akarta volna, hogy kamaraelnök legyen.

Ez egy alaptalan és alattomos vád a családunk ellen

– fogalmazott, hozzátéve, hogy Császár-Nagy Noémi már csak azért se lehetne kamarai elnök, mert ez összeférhetetlen azzal, hogy az Egészségügyi Szakmai Kollégium Klinikai Szakpszichológiai és Pszichoterápiás Tagozatának is elnöke. Megjegyezte azt is, hogy a tervezet szerint a kamara elnökét demokratikusan választják, lányát „csak a szakmai odaadás és elszánás vezérelte”, amiért büszke rá.

Bagdy Emőke szerint az egyesület megszűnésével „Magyarországon megszűnt az érdekvédelem a pszichológiában”, ami „végtelen nagy szégyen”, miközben az egyesületnek „kötetnyi gyűjteménye” van a visszaélésekből.

A magyar népesség egészségi állapota elleni vétség, hogy a botcsinálta, önmagukat pszichológusnak kikiáltók végtelen ártalmakat hagynak maguk után

– jelentette ki. Szerinte most „egyetlen árva rendelet nincs”, ami meghatározná, hogy ki a pszichológus, a szakmának pedig érdekvédelem hiányában súlyos veszteségei vannak – példaként említette a nevelési tanácsadók beolvasztását a pedagógiai szakszolgálatokba.

Budapest, 2013. október 22.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (k) és Batta András kormánybiztos, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora (b) érkezik a Zeneakadémia rekonstrukció utáni megnyitása alkalmából rendezett nemzetközi sajtótájékoztatóra a Zeneakadémián 2013. október 22-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: MTI / Illyés Tibor

Ha nem megy, nem megy

A professzor elárulta: Balog Zoltán miniszternek is megírták, hogy ha valóban látszik, hogy nem jutnak dűlőre a kamara ügyében, a maguk részéről nem tudják folytatni az ezért való hadakozást. Az ő lelkiismerete tiszta, az egyesület vezetőségéé is, csak azt akarták, hogy legyen egy érdekvédelmi testület, ami megvédi a pszichológusokat – fogalmazott Bagdy Emőke.

Most mit mondjak magának? Hogy nagyon-nagyon sajnálom, hogy nem ismerjük a láthatatlan, esetleges ellenséget? Hogy nem tudjuk, kik azok, akik ennyire nem akarják a rendet, és a káosz mellett döntenek?

– kérdezte a professzor. Azt mondta: nem szeretne vádaskodni, ha nem megy a dolog, azt be kell látni egy idő után.

Amikor az első javaslatot visszadobták, újra nekifogtunk, de tudja, huszonhét éve küzdünk ezért. Az, hogy Horn Gyula kormánya elutasította, hagyján, de a mi kormányzatunk miért is? Ezt nem tudom megválaszolni, nem kapok rá választ és nem is okvetetlenkedem. Ha nem megy, nem megy

– jelentette ki.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.