Élet-Stílus
Budapest, 2013. szeptember 25.
A Prima-díjjal idén kitüntetett, a magyar oktatás és köznevelés kategóriában Prima Primissima Díjra jelölt Bagdy Emőke szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa budapesti rendelőjében 2013. szeptember 25-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Bagdy Emőke: Már az ovisok is szoronganak

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 11. 28. 16:09

A professzor úgy véli: nincs időnk érzelmekre, fájdalomra sem.

Már óvodás- és iskoláskorban fontos lenne a stresszkezelés – vallja a klinikai szakpszichológus. Bagdy Emőke az InfoRádió Aréna című műsorában most kiemelte, nagyon különleges kultúrában élünk, a racionalitás nagyon nagy hangsúlyt kap az életünkben és háttérbe szorul minden, ami emocionális.

A gyerekeknek olyan kötődésigényük van, amit otthon nem kapnak meg, mert nincs idő semmire. Az a bizonyos minőségi idő, hogy ott vagyok a lelkemmel, a figyelmemmel, a szeretetemmel a gyermek mellett, amikor valóban ő van a középpontban. Nincs idő semmire, a fájdalomra sem: vedd be a gyógyszert, kémiai kényszerzubbony…”.

A professzor már korábban megkongatta a vészharangot amiatt, hogy a magyar agyonstresszelt. Nem a pozitív stressztől, hanem a frusztrált, tehetetlen állapot kínjától, a disstresstől, amely agresszív feszültséget kelt. Lemegyünk saját emberi nívónk alá, és a család már nem tanítja meg a gyereket, hogy miként érezze magát jól a bőrében. Szerint a zaklatott és felgyorsult időben már az óvodások is érzelmi hiányosságokkal küzdenek, szoronganak.

A beiskolázás körül természetes, hogy a váltás félelmekkel jár. Pszichológiai szaknyelven: regresszió történik, azaz visszacsúszás korábbi fejlődési szakaszra. Bekerülnek az iskolába, hiába iskolaérettség, a vizsgálat, látjuk a szorongásos tünetek kialakulását.

Bagdy Emőke szerint nehéz a szemléletformálás, arra lenne szükség, hogy a gyereket saját teljesítménye alapján ítéljék meg, például a testnevelő tanárok. Ha kicsit kövérke, nehezebben mozgó, ügyetlenebb a gyerek, az előírt öt helyett csak három kört tud megfutni, akkor is meg kell dicsérni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.