Belföld

Cserdi csoda: 2 milliárd a roma lányokra

cserdi2 (cserdi)
cserdi2 (cserdi)
Program indul a roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzésére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) két államtitkára – Czibere Károly és  Schanda Tamás – is elment a Baranya megyei Cserdibe, hogy ezt bejelentse. A helyszín azért fontos, mert a falu néhány év alatt mintatelepülés lett.

Szülőszoba helyett egyetemre küldenék a cigány lányokat
A Baranya megyei Cserdi első embere megint zseniális ötlettel állt elő.

A többségében roma lakosú, számos hatékony esélyteremtő programjáról ismert községben a két államtitkár azt mondta: a 10 és 18 év közötti roma lányokat célzó program mentorokkal, a családokat bevonva, közösségi foglalkozásokkal előzné meg az iskolai lemorzsolódást. Különösen odafigyelnek az évismétlőkre, a bukásra állókra és a nagyon rossz körülmények között élőkre. Lesznek prevenciós és önismereti foglalkozások, egészségügyi szűrések, a résztvevők buszbérletet, tankönyvet, hangszereket, színházi és múzeumi belépőket is kaphatnak legalább egy évig.

Támogatást kérhetnek helyi nemzetiségi önkormányzatok, szociális, gyermekjóléti intézmények, civil és egyházi szervezetek. A program sok száz, sok ezer fiatalt tud majd támogatni.

A tavaly Trefort Ágoston-díjjal kitüntetett Bogdán Lászlóra, Cserdi független polgármesterére utalva Czibere Károly államtitkár azt mondta: a kormány célja, hogy azokkal a roma vezetőkkel és helyi vezetőkkel kössön stratégiai szövetséget és működjön együtt, akik valós teljesítményt produkáltak és hiteles irányítói közösségüknek.

Bogdán László az eseményen kiemelte: településük út- és iránymutató kíván lenni a “cigánykérdésben”. Szerinte a kormány is felismerte, hogy észre kell venni az alulról induló kezdeményezéseket. Ezekről azt mondta: a községben élő lányokat úgynevezett érzékenyítő túrákra vitték, javítóintézetben lévő fiatalok számára főztek, országos termelői adományozó akciót indítottak, valamint országosan egyedülálló szakmai szervezetet is felépítettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik