Belföld

Ez a cserdi csoda titka

A polgármester azt mondja, célja egyszerű: minden egyes nap egy újabb magyar higgye el, hogy a cigányok rendes emberek. Most azt is elárulta, mit tett ezért eddig.

Szerdai, a Cserdit és a helyi csodát bemutató riportunk után a polgármester felhívott minket. Azt mondta, hihetetlenül sokan keresték, mindenki támogatni szeretné őket, sok-sok pénzt adnának a falunak. De ő mindenkinek azt mondta: nincs szükségük pénzre. Csak arra, hogy elfogadják őket.

Bogdán László hét éve keményen harcol ezért. Sokat követel a falubeliektől, de saját magától is. A falu cigánysora mellett létrehozott 3500 négyzetméteres fóliáskertben például napról napra szigorú munkafelügyelőként lép fel. Muszáj – állítja. Aki hibázik, – és például két perc késés már hiba -, annak következetesen büntetés jár. Még hozzá mindig ugyanaz: hangosan kell olvasni a többieknek a Micimackóból.

Mára ott tartanak, hogy a falu szinte teljesen megújult. Parkosítottak, játszóteret építettek, felújították a házaikat. Minderre részben uniós és állami forrásokból futotta, de ami a lényeg: saját munkájuk hasznából is.

A polgármester szerint csodáról szó sincs. Csak cigányok és magyarok együtt dolgoznak.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Olvasói sztorik