Belföld

Még a temetésükre szánt pénzüket is kicsalták a nyugdíjasoktól

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

bűnügyes. 2017. 05. 22. 11:06

Idős emberek hiszékenységét használta ki két, többszörösen büntetett előéletű férfi, akik a vád szerint “unokázós” módszerrel csaltak ki pénzt többektől. A közös bűnözői múlttal rendelkező páros 2016. januárjában döntött úgy, nyugdíjasoktól próbálnak meg pénzt szerezni. A telefonkönyvből véletlenszerűen választottak ki számokat, és ahol a hívót elég idősnek találták, előadták a meséjüket, az unokájuknak adták ki magukat. A “munkát” felosztották: az elsőrendű vádlott telefonált, társa pedig elment a pénzért.

A fiatalabb elkövető a hívások során „mamának”, vagy „papának” szólította az esetenként már halláskárosult, idős sértetteket, akiktől legkevesebb 100.000 Ft-ot kért kölcsön az indokok széles skáláját felsorakoztatva, többek között szerencsejátékból eredő, vagy más pénztartozásra, autóbalesetre, vagy nagy tételben vásárolt cigaretta kényszerű kifizetésére hivatkozva. A vádlott mindezeket sok esetben ijedt, sírós hangot színlelve adta elő, hozzátéve, hogy tartozása miatt az élete is veszélyben van, vagy őt fogva tartják.

– írják a vádiratban. A csaló azt mondta, ő nem tud elmenni a pénzért, de egy barátját elküldi.

Az így becsapott, rémült, unokájukat féltő nyugdíjasok sokszor az összes – esetenként a saját temetésükre – megtakarított pénzüket is odaadták, hogy segítsenek.A páros ezzel a módszerrel országszerte összesen

hatvanhét esetben tévesztett meg 64 és 96 év közötti idős embereket. Többen is lettek volna, de akadtak, akik nem hittek nekik, vagy nem volt annyi megtakarításuk, amivel a két csaló beérte volna.

Az ügyészség a különös visszaesőnek minősülő vádlottakkal szemben – akik ellen jelenleg is több büntetőeljárás van folyamatban – társtettesként elkövetett, nagyobb kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen, a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra. Mindkettőjük esetében börtönbüntetést, és emellett pénzbüntetés kiszabását indítványozták- tudtuk meg a Heves Megyei Főügyészségtől hétfőn.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.