Belföld

Kislányt zaklatott a strandon, nyolc és fél évet kapott

24.hu
24.hu

2017. 05. 15. 18:09

Civilek közbenjárásának köszönhető, hogy a gyermeknek nem kellett újra és újra elmondani a vele történteket a hatóságoknak.

Másodfokon 8 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a most 70 éves férfit, aki két évvel ezelőtt egy budapesti strandon megsimogatta egy nyolcéves kislány hasát, majd belenyúlt a bugyijába és megfogta a nemi szervét – erről a hvg.hu ír.

Az elsőfokú eljárás során feltárták a történtek részleteit. A bíró szerint a vádlott megtervezte a cselekményt, és elvetemülten követte el tettét, úgy, hogy külső szemlélő ne lássa, mi történik. Az igazságügyi elmeorvos szakértő megállapította, hogy a férfi szexuális vonzalma 7-8 éves kislányok irányában is jelentkezik. Ráadásul nem ez volt az első ilyen ügye, szemérem elleni erőszak miatt marasztalták el korábban – előbb másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, majd a bíróság elrendelte a szabadságvesztés végrehajtását. Egy második ítéletben, 2001-ben három év fegyházbüntetést kapott. Emellett eljárás zajlik ellene egy 2011-es ügy miatt is.

Az anya a Magyar Helsinki Bizottsághoz fordult. Elmondta: a bűncselekmény napján kétszer hallgatta ki őket a rendőrség, az ORFK székházában éjfélkor végeztek fürdőruhában és strandpapucsban. Hónapokkal később a gyermeknek az igazságügyi szakértő számára is beszélnie kellett a történtekről, majd a nyomozás során újabb kihallgatásra is beidézték, amitől a kislány sírva fakadt. Az anya a civil szervezettől tudta meg, hogy máshogy is folyhatott volna az eljárás.

A Helsinki Bizottság úgy értékelt, hogy miután a kislány háromszor részletesen elmesélte, mi történt vele, az összes feltett kérdésre egyértelmű választ adott, és az elkövető kvázi elismerte tettét, jogsértő, ha nyomozati szakban újból meg akarják hallgatni. A törvény lehetőséget ad arra, hogy a rendőrségi kihallgatások helyett a kislányt az ügyész indítványára nyomozási bíró hallgassa meg, ezzel eleve elkerülhető lett volna, hogy újra és újra fel kelljen idéznie a borzalmakat.

Végül a kislányt meghallgatta a nyomozati bíró, így később nem idézték be a bíróságra. A hatóságok egyébként az anya szerint rendesek voltak, a gyermek szavait soha nem kérdőjelezték meg.

Arra a felvetésre, hogy sok szülő azért nem fordul a rendőrséghez, mert nem akarja ilyen procedúrának kitenni gyermekét, az anya azt mondta: nem tudta, hogy ennyiszer meghallgatják kislányát, de akkor is ugyanezt tette volna. „Pont ezért rohangálhat ennyi aberrált ember, mert a szőnyeg alá söprik az ügyeket az egyszerűség kedvéért” – jelentette ki.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.