Belföld

A CEU a kötelezettségszegési eljárás után azt reméli, észhez tér a Fidesz

Az Európai Bizottság figyelmeztető levelet küld a magyar kormánynak, mert a felsőoktatási törvény módosítása indokolatlanul szigorú feltételekhez köti a külföldi egyetemek működését hazánkban. Ez az első szakasza az eljárásnak, amit az EU ellenőrző szerve indít az uniós kötelezettségek megszegése miatt.

A CEU erre reagáló sajtóközleményében azt írja, tudomásul veszik az Európai Bizottság döntését, ami megerősíti az ő álláspontjukat, hogy a törvény diszkriminatív és ellentétes az európai alapelvekkel.

„A CEU azt reméli, hogy az Európai Néppárt ezután felszólítja magyar partnereit, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket az Európai Bizottság ajánlásainak betartására, valamint hogy ez a magyar kormányt ösztönözni fogja gyors tárgyalások megkezdésére, hogy mielőbb megoldhassuk ezt a helyzetet”- mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

A célunk az, hogy otthonunkban, Budapesten maradhassunk, és folytathassuk minőségi képzéseinket kettős, amerikai és magyar akkreditációnkkal, hogy továbbra is úttörő kutatásokat végezhessünk magyar és más európai intézményekben dolgozó kollégáinkkal együttműködve, és Budapestre hozzunk olyan tudósokat, akikkel együtt új tudást hozhatunk létre.

Szerda délután Orbán Viktor is felszólal az Európai Parlament ülésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik