Belföld

Magomed, a csecsen: Nem vagyok Robin Hood

Állítja, nem akart ütni, azonban hallotta, hogy ilyen hírek terjedtek róla. De tud a zárt csoportban lezajlott beszélgetésről, ahol azt írta: az ilyeneket meg kell nyomorítani. Elismerte, hogy ez az ő hozzászólása, de csak azért, mert fel volt dúlva.

A csecsen Magomed azzal került be a hírekbe, hogy elbeszélgetett Komáromy G Ras Gergellyel, miután az megdobta a szovjet emlékművet a Szabadság téren. A HírTV Newsroom című műsorában a csecsen Ungváry Krisztiánnal beszélgetett.

Magomed azt mesélte, már a festéköntés után írt G Rasnak, felháborodott hangnemben. De nincs vele személyes problémája vele, sőt, nemrég azt beszélték Messengeren, a Gozsdu Udvarban sörözést is egyeztettek.

Az ügyben hiánypótló jelleggel a Jobbikból kipakolt Novák Előd is megszólalt, aki azt mondta, kész találkozni „ezzel az oroszbarát csecsennel, de én nem leszek ilyen csicska, mint ez a rasztahajú idióta és a kormányunk is.” Novák Előd a műsorban is szóba került, ő néhány éve vésővel akart az emlékműnek menni.

Erről azt mondta, ő nem Robin Hood, nem is rendőrség, akkor nem csinált semmit.

A férfiről később kiderítették, a teljes neve Magomed Daszajev, és orosz vodkák importjával foglalkozik Magyarországon. Azt állítja magáról, vannak, voltak barátai a parlamentben is. Aztán már nem ütött meg ennyire nyájas hangot, kiderült, bosszúálló oroszokkal fenyítette be G Rast. Az LMP a nemzetbiztonsági bizottságban vizsgáltatná ki a történteket.

Ungváry a műsorban megkérdezte Magomedet, tudott-e arról, mi volt Komáromy motivációja. Kiderült, nem. Amikor az aktivista elmesélte, miért tette, amit, a csecsen elszégyellte magát, ezért született meg a videó ötlete.

A történész szerint az emlékmű a sztálinista diktatúra szimbóluma, de Mogamedet a háború hőseire emlékezteti, például a családjában is többen küzdöttek a nácizmus ellen.

Kettejük beszélgetése szellemileg nagyjából annyira vethető össze, mintha a Felcsút a BL-főtáblán küzdene a Manchester Uniteddel.

Magomed ugyanis még soha nem hallott arról, hogy Hitler a Szovjetunióval együtt támadta meg Lengyelországot a háború előestéjén. A Wikipédián máshogy van, mondta. De nem korrekt szerinte az, hogy a háború áldozatait is megsértették az összefestékezéssel.

Ungváry erre csak annyit mondott, Oroszországban máshogy tanítják a történelemét és ha levennék a szoborról a sztálinista diktatúra jelképeit, akkor már csak a háború áldozataira emlékeztetne. G Rastól azonban már bocsánatot kért Magomed, aki szintén belátta, hibázott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik