Belföld

Döntöttek a szülők: nem adják át a jónevű városligeti iskolát a kisegyháznak

Ahogyan korábban megírtuk, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa február végén jelezte, hogy átvenné a Kliktől a zuglói Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola fenntartását. A mintegy 2 ezer főt számláló görögkeleti kisegyház saját értelmezése szerint egy régi görög hátterű templom elvesztése miatt kapott lehetőséget a közoktatásban való terjeszkedésre, összesen öt iskolára vetettek szemet.

A hvg.hu cikke szerint a Városligeti Általános Iskolában tartott fórumon a szülők elutasították a fenntartócserét, a döntés pedig csütörtökön hivatalossá vált, ekkor zárult le a szavazás: a lap szerint nagyon magas volt a részvételi arány, az iskola 726 diákjának szülője közül több mint 650-en adták le voksukat. A szavazás egyértelmű eredményt hozott: a szülők 653-3 arányban leszavazták a fenntartóváltást.

Senki többet?

Nem ők voltak az elsők: nem kért az átszervezésből a nyolcadik kerületi Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola sem. A görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye a nyolcadik kerületi Deák Diák Általános Iskola fenntartását vette volna át, ám a feldühödött szülők ott sem adtak zöld utat a fenntartóváltásnak. A szülők többek közt attól tartottak, hogy az egyház lecserélné a tanári kart és kiszorítaná a nem vallásos gyermekeket. Elmondták, évek óta nagyon összetartó közösség működik az iskolában, amely etnikailag és vallásilag is nagyon sokszínű.

A köznevelési törvény egyébként kimondja, hogy vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést-oktatást folytató fenntartó számára csak akkor adható át az intézmény, ha azt a szülők több mint fele támogatja, így akkor is meghiúsulhatott volna a fenntartóváltás, ha az egyház nem lép vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik