Belföld

Egy templomot vesztett, öt pesti iskolát kaphat Balogéktól a kétezer fős kisegyház

Öt fővárosi általános iskola fenntartását venné át az államtól a kevesebb mint kétezer tagot számláló Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa.

A görögkeleti kisegyház saját értelmezése szerint egy régi görög hátterű templom elvesztése miatt kapott lehetőséget a közoktatásban való terjeszkedésre.

A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa sokáig próbálkozott a budapesti Petőfi téri ortodox Nagyboldogasszony-székesegyház tulajdonosi jogainak megszerzésével. A magyarországi görögök számára szimbolikus csonka tornyú épület tulajdonjogát azonban a moszkvai központú ortodox patriarchátus nyerte el egy perben.

Balog Zoltán emberi-erőforrásminiszter a 24.hu-nak azt mondta, nincs direkt összefüggés a templom sorsa és az iskolafenntartói jog felajánlása között. A miniszter szerint a kormány és görögkeletiek között létrejött megállapodás egy lehetőségről szól: lehetőséget kapnak öt iskola működtetésére, de ez csak abban az esetben érvényes, ha tudnak élni vele, és meg tudják győzni az iskolákat.

A kisegyház a Klebelsberg Központ közreműködésével vette fel a kapcsolatot az iskolák vezetőivel, bár az egyelőre rejtély, hogyan állt össze az átvételre kiszemelt intézmények listája. Zuglóban két intézmény is érintett lehet, a csaknem 800 diákkal működő Városligeti Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskola szülői közösségével szerdán közlik az ajánlatot.

Egy másik intézményt a Magyar Nemzet nevezett meg kedden. A VIII. kerületi Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolát érintő tervekről már megbeszélést is tartottak a szülők részvételével. A tájékoztatóra a kerület polgármestere, Kocsis Máté is elment, és nehezményezte, hogy az egyházak nem egyeztetettek az iskolák átvételéről az önkormányzattal sem, így nincs arra vonatkozó terv, hogy a fenntartóváltás esetén az elégedetlen szülők melyik iskolába vihetnék át a gyerekeiket. (Egy másik józsefvárosi iskolát, a Deák Diák Általános Iskolát a görögkatolikusok vennék át.)

Egyeztetés a XIV. kerületben sem volt, a szülők értetlenül állnak a hirtelen felbukkant egyházi tervek előtt.

Az intézmények vezetői azonban többnyire lelkesen támogatják az egyházi terveket. Ennek oka, hogy az exarchátus első körben azt az ígéretet tette, hogy a jelenlegi központosított állami irányításhoz képest szabadabb döntési lehetőségeket biztosítana az iskoláknak.

Úgy tudjuk, az ajánlatban az szerepelt, hogy nem lesz vallásoktatási kényszer, biztosítják a szabad tankönyvválasztást, valamint ígéretet tettek a 12 osztályos iskola kiépítésére és a körzetesítés alóli mentességre.

Az önkormányzat egyetértése nélkül még a jelenlegi törvényi szabályozás sem teszi lehetővé, hogy egyházi kézbe adjanak egy iskolát – mondta Karácsony Gergely. A zuglói polgármester a 24.hu-nak kijelentette, a szülők és a tantestület véleménye nélkül nem foglal állást az ügyben, de kizárólag akkor támogatja a fenntartóváltást, ha az az iskola érdekeit szolgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik