Belföld

Gáti Oszkár Bayer Zsoltnak: Hiányzik a polgárháború?

A színművész azt kérdezi a szélsőségesen kormánypárti publicistától, hogy kirángatják-e a lakásokból, aki nincs a zászlajuk alatt.

„Nem tudom, van-e értelme elemezni egy temetőgondnoknak, másod-harmad vonalbeli  színésznek az Ön osztályon felüli gondolatfolyamát” – így kezdi Bayer Zsoltnak írt nyílt levelét Gáti Oszkár színművész, a győri Menház Színpad vezetője, aki egyben temetőgondnok is a városban.

Gáti Oszkár kilenc évvel ezelőtt a győri színház társulati ülésén mindenkinek beolvasott a magyar színházi morálról, aztán végérvényesen lelépett a színpadról. Azóta temetőgondnokként dolgozik, két éve pedig annak a befogadó Menház Színpadnak a vezetője, amelynek az előadásai mindig telt házzal mennek.

A Jászai-díjas Gáti legutóbb Eperjes Károlyt és a Jordán Tamás szombathelyi színházigazgatói pályázatát elutasító szakmai bírálókat szólította meg. Azt írta nekik: „Gőgösek vagytok. Gyávák. Lehet, hogy el se olvastátok a pályázatot, nem is kell. Jordán 73 éve a pályázat. De ezt ti leszartátok.”

Bayer Zsoltnak szánt szombati levelében megkérdezi:

Felmerült Önben, hogy lehet a Békemenetből Háborúmenetet fabrikálni? (…) Polgárháború? Az nekünk most jól állna? Ön szerint hiányzik is? Nosza, verekedjünk meg?   (…) Haladnak az Andrássy úton a Hősök tere felé, /ahol hősök vannak/ és aki nincs a zászlajuk alatt, a molinójuk mögött, azt kirángatják a lakásokból és leverik, mint srác korukban a grundon? Az a baj, hogy nincs már grund? Vagy az egész ország azzá vált? És Ön most azt tervezi, hogy csatatér legyen belőle?

Gáti egy korábbi hangfelvételét ajánlja Bayer Zsoltnak. Ezen Gyóni Géza Csak egy éjszakára című versét mondja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik