Belföld

Az utolsó pillanatban mentették meg Szegeden a kilencéves tulcai kislány életét

A kolozsvári orvosok nem tudtak segíteni a gyermeken, akit egy adománynak köszönhetően műtöttek meg Magyarországon.

Valószínűleg az utolsó pillanatban operálták meg a szegedi orvosok a kilencéves szívbeteg Mirunát, akinek műtétjére Kolozsváron nem vállalkoztak – írja a Délmagyarország. A Nagyszalonta melletti Tulcán élő gyermek műtétjének költségeit a Rotary Gift of Life programja állta.

Mirunáról már kétnapos korában kiderült, hogy szívproblémával született, a bal kamrában lévő szívbillentyű súlyos rendellenességét állapították meg. Marosvásárhelyen már műtötték, utána jól is volt, de egy tavalyi kontrollvizsgálaton kiderült, hogy súlyosbodott az állapota és sürgős műtétre van szükség.

Az édesanya, Indrie Laura Corina egy ismerősétől hallott a szegedi gyermekklinikáról és a Rotary programjáról, amellyel határon túli szívbeteg gyermekek műtétjeit támogatják. Január elején felvette velük a kapcsolatot, két hónapppal később Szegeden el is végezték a műtétet.

Katona Márta kardiológusprofesszor elmondta: fennállt a szívhalál veszélye, de szerencsére még a kanyaró miatti zárlat előtt fel tudták venni a klinikára a kislányt, nem kellett heteket várnia. A szegedi szívsebészeti osztály professzora, Hartyánszky István által bevezetett speciális eljárást alkalmazták: a beteg billentyű helyére a tüdőverőér billentyűjét ültették, azt pedig donorbillentyűs érrel helyettesítették.

A közel ötórás operációt Bogáts Gábor egyetemi docens végezte. Bogáts és Hartyánszky háta mögött már közel 150 ilyen műtét van, egész Európában nincs sok olyan centrum, ahol nagyobb tapasztalat volna ebben a módszerben.

Alig másfél hónappal az operáció után az orvosok mindent rendben találtak. „Nem is lehet szavakba önteni, mennyire megváltozott” – mondta az édesanya, aki rendkívül hálás a szegedi szakembereknek és a Rotarynak, amely a több mint tízezer eurós műtéti költséget kifizette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik