Belföld
Budapest, 2017. február 22.
Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, a javaslat előterjesztője felszólal a Horvát Köztársaságnak az Európai Gazdasági Térségben való részvételéről szóló megállapodás és három kapcsolódó megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. február 22-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Mikola nem hajlandó kifizetni volt feleségének a lenyúlt apanázst

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 04. 11. 17:02

Korábban a témában:

Az 1600 eurós feleségpótlék a fizetésem, a nagyköveti ellátmány része volt, ebből finanszíroztam a megélhetésünket

– mondta Mikola István a Fővárosi Törvényszéken. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a volt felesége és közte zajló vagyonmegosztási per tárgyalásán jelezte, szerinte jogosan használta fel a három éven át folyósított összeget.

Mikola 2011 és 2014 közötti diplomáciai szolgálatban állt. Párizsi OECD-nagykövetként fizetése mellett kapta a külügyminisztérium által a felesége után kiutalt pótlékot is.

Párizs, 2011. október 22.
Hende Csaba (k) honvédelmi miniszter és Mikola István (j) Magyarország OECD nagykövete beszélgetnek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából az Invalidusok templomában tartott koncertje előtt. Balra Fülemen Róza, Mikola István felesége áll. 
MTI Fotó: Pörneczi Bálint
Párizs, 2011. október 22.
Hende Csaba és Mikola István beszélgetnek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából az Invalidusok templomában tartott koncertje előtt. Balra Fülemen Róza.
Fotó:MTI/Pörneczi Bálint

A 24.hu februárban számolt be arról, hogy Mikola István volt felesége, Fülemen Róza már korábban jelezte a külügyminisztériumnak, hogy egyetlen eurót sem látott az elvileg neki járó 1600 eurós (nagyjából félmillió forintos) havi apanázsból. A tárcának küldött levélben azt írta, hogy Mikola OECD-nagyköveti kinevezése miatt kénytelen volt minden pénzkereső tevékenységét feladni, és végül három éven keresztül megtakarításaiból kellett fizetnie a magyarországi járulékokat is. Fülemen Róza a perben kérte az elmaradt illetmény kifizetését volt férjétől.

A keddi tárgyaláson Mikola azt mondta, hogy a válóperben elhangzott korábbi állításokkal ellentétben nem 2014-ben, a hazaérkezésükkor, hanem már 2012-ben megromlott közte és felesége között a viszony, az életközösségük megszűnt, és rezidencia külön helyiségeiben éltek.

Az államtitkár kijelentette: a hatályos külügyi törvény szerint nem volt köteles jelenteni Budapestnek az életközösség megszűnését. Arra hivatkozott, hogy mind ő, mind a felesége eleget tettek az elvárt protokolláris kötelezettségeknek.

Mikola állítása szerint a Párizsban töltött időszakot kevés, összesen havi 4 ezer eurós (mintegy 1,2 millió forintos) bevételből kellett finanszíroznia. Ezért nem maradtak megtakarításai.

Orbán Viktor a 2014-es kormányalakítás során lecserélte Mikolát a párizsi posztról. Új megbízatásként a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárságot kapta meg a külügyi tárcánál. A 2014. július 14-én leadott első államtitkári vagyonbevallásából azonban nem derül ki, hogy mennyit keresett Párizsban. Mikola egyszerűen kihagyta a 2014 első félévében nagykövetként szerzett bevételeit. A hároméves diplomatafizetésből a vagyonnyilatkozat szerint hivatalosan mindössze 800 ezer forintot sikerült megtakarítania.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Meghalt Stadler József

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.