Belföld

Mikola zsebre tette a feleségének járó havi apanázst is

Mikola István 2011 és 2014 közötti párizsi diplomáciai szolgálata alatt nagyköveti fizetése mellett megtartotta magának a külügyminisztérium által a felesége után kiutalt pótlékot is.

Mikola István volt felesége a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak jelezte, hogy egyetlen eurót sem látott az elvileg neki járó 1600 eurós (nagyjából félmillió forintos) havi apanázsból – értesült a 24.hu. Fülemen Róza nyugdíjba vonulása miatt kérte a diplomatafeleségként töltött időszak elismerését.

A tárcának küldött levélben azt írta, hogy Mikola OECD-nagyköveti kinevezése miatt kénytelen volt minden pénzkereső tevékenységét feladni, és három éven keresztül saját megtakarításaiból fizette a magyarországi járulékokat.

A diplomatafeleségként neki járó pótlék közben teljes egészében Mikola nyugdíjalapját növelte.

Mikola az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) párizsi misszióvezetőjeként több mint 5000 eurós havi javadalmazásban részesült, amit a szokásos nagykövetségi ellátás mellett nagyrészt félretehetett volna. Orbán Viktor a 2014-es kormányalakítás során cserélte le Mikolát a párizsi posztról, új megbízatásként a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárságot kapta meg a külügyi tárcánál.

Párizs, 2011. október 22. 
Fülemen Róza, Hende Csaba, Mikola István
(Fotó: MTI / Pörneczi Bálint)

Első, 2014-es államtitkári vagyonbevallásából Mikola teljesen kihagyta az év első félévében még nagykövetként szerzett bevételeit. A megtakarításaiban pedig egyáltalán nem jelent meg a hazai átlaghoz képest kiemelkedően magas diplomatafizetése. A vagyonnyilatkozat szerint életbiztosításain kívül mindössze 800 ezer forint megtakarítással rendelkezett hazatérése után, amikor a külügyminisztérium felső vezetésébe került. Államtitkárként azóta havonta 1,1 millió forintot keres, mégis stabilan a kormány egyik legszegényebb tagja maradt, és megtakarításai mostanra – a növekvő értékű életbiztosítás mellett – 300 ezer forintra olvadtak.

Eltűnt bútorok, bedőlt hitel

Mikola 2015-ben vált el Fülemen Rózától. A válás kimondása óta egyre több csúnya részlet jut nyilvánosságra közös ügyeikről.

Tavaly a volt feleség lopásért jelentette fel Mikolát a rendőrségen, mert párizsi tartózkodásuk alatt eltűnt egy tízmilliós értékű antik bútorkollekció, amit Budapesten Mikola családjánál helyeztek el. A Mikola vagyonnyilatkozataiban feltüntetett ingatlanokról kiderült, hogy korábban a felesége birtokában voltak. E tulajdonrészek a volt feleség gyermekének bedőlt devizahitele miatt két évig végrehajtási eljárás alatt álltak, ám az idén már kikerültek a bevallásból.

Mikola korábban az Indexnek azt is elismerte, hogy  az egyik európai offshore paradicsomban a családi pénzek kezelésére létrehoztak egy alapítványt. A fideszes politikus a liechtensteini Vaduzban alapított céget egyetlen bevallásában sem szerepeltette, magyarázata szerint azért, mert a családi alapítvány ma már nem működik, és csupán az évtizedekig Németországban élő volt felesége használta a Németországban élő gyermekeivel.

Megkérdeztük az államtitkárt a párizsi pénzekről, ám ő azt üzente

a volt feleségével kapcsolatban semmilyen üggyel nem kíván foglalkozni, és semmilyen állításra nem kíván reagálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik