Belföld

Megtalálta és visszaadta a lopott régészeti leleteket, erre bíróság elé állítják

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

bűnügyes. 2017. 04. 10. 12:47

Egy nyugdíjas nő érdekes tárgyakat talált fia bajánsenyei házában még  2009-ben. A megtalált leletek egy fiatal szombathelyi nő holmijai között voltak, aki korábban vendégeskedett a házban, majd külföldre költözött. Ő kérte a családot, hogy őrizzék meg néhány táskáját. Ezek egyike esett le a szekrény tetejéről, így kerültek elő a lopott tárgyak  – írja a nyugat.hu

Az asszony összeszedte a leleteket – rajta a Savaria Múzeum leltári pecsétjével – és bevitte a múzeumba. Ott először nem akarták fogadni a tárgyakat, majd a valós darabszámnál jóval kevesebbet írtak fel. Erre a nő rendőrt hívott, aki hazavitette vele az értékeket, majd pár nap múlva megjelentek a régészek és 208 darab régészeti leletet vettek nyilvántartásba. Később kiderült, hogy a leletek a Romkertben lévő raktárból tűntek el. Azt is megállapították, hogy a tárgyak igazából csak régészeti értéket képviselnek, valódi értékük csekély, kivéve egy amforát, ami százezer forintot ért akkor.

A múzeum feljelentést tett, az idős asszonynak pedig levélben köszönték meg, hogy a leleteket visszajuttatta a múzeumba. Pénzjutalmat is akartak adni neki, de ő visszautasította azt, mondván: a leletek visszaadása állampolgári kötelessége volt.

A rendőrök külföldön megtalálták a tettest, aki egyébként 2007-ben a múzeum alkalmazottja volt. Tettéért megrovást kapott.
Ám közben lopás miatt eljárás indult a nyugdíjas nő ellen is, aki hosszú ideig orvosi kezelés alatt állt, így az ügyet 2016 őszén tárgyalta a Szombathely Járásbíróság. Az asszony a tárgyaláson tudta meg, hogy a vád közben megváltozott, már nem lopás, hanem orgazdaság miatt folyik ellene az eljárás. Indoklásként elhangzott, azért, mert 2009-ben az ő házában foglalták le a régészek a leleteket.

A tavalyi tárgyalás nem hozott eredmény, a bíró közben – nyugdíjba vonulása miatt – leadta az ügyet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.