Belföld

Vajnával foglalhatja el a Fidesz a helyi rádiós piacot

Évtizedes múltú rádiókat zárnak ki a pályázatokon, újonnan alapított cégek az esélyesek.

A jövő évi választás előtt a helyi rádiós piacra is ráteheti a kezét a Fidesz – írja a 444. A portál rámutat: évtizedes múltú, piacvezető vidéki rádiók bukhatják el frekvenciáikat, ellenük pedig a semmiből előlépő Fidesz-közeli cégek indulnak a pályázatokon. Ezeket a szakma nagy része Andy Vajna strómanjainak tartja, akiknek csak annyi a céljuk, hogy minél több településen hálózatba kapcsolják a Rádió 1 műsorát.

Példaként említik a 16 éve működő Zala megyei Helikon Rádiót, amelynek idén jár le keszthelyi és nagykanizsai frekvenciája. Bár mindkettőre újra pályáztak, alaki okokra hivatkozva kizárta őket a Médiatanács. Így Keszthelyen az LB Rádió nevű cég nyerhet, amelyet a frekvenciapályázat kiírása után két ügyvéd alapított, akik Budapesten tartanak fenn médiaügyekkel is foglalkozó ügyvédi irodát. A nagykanizsai frekvenciáért pedig egy olyan cég indult, amellyel az önkormányzat többször kötött milliós szerződéseket. A 444 egyébként úgy tudja, Andy Vajna már személyesen is járt Nagykanizsán, hogy a frekvenciák sorsáról egyeztessen a városvezetéssel.

Az 1995 óta sugárzó paksi Fortuna Rádió ellen is egy olyan cég indult, amit a pályázati kiírás után alapítottak. A rádió tulajdonosai azt mondták: azért zárták ki őket, mert a pályázati dokumentációban elírtak egy hatezer forintos tételt, pedig ilyen esetekben általában csak pontosítást szoktak kérni. Ugyanakkor az ő esetükben a másik pályázót is kizárták, akiről egyébként úgy vélik, hogy a helyi Fidesz vezetőihez kötődik. Pakson viszont már van frekvenciája a Rádió 1-nek, így ha júniusig nem írnak ki újabb pályázatot, a Fortuna június 23-án elhallgat, és csak Vajna rádiója marad a városban.

Vajna rádiója tavaly már több vidéki frekvencián is engedélyt kapott a hálózatba kapcsolódásra, és minél több helyi piacon megjelenik, azzal annál nehezebb helyzetbe hozza a ténylegesen helyi rádiókat. A Rádió 1 ugyanis a helyi reklámokat is olcsóbban tudná sugározni, ezzel lenyomná a helyi rádiós hirdetési piac árait.

A Helyi Rádiók Országos Egyesületének elnöke, Radetzky András a portálnak elmondta: ezen felül is nagyot fog változni a helyi rádiós piac, mert a lejáró frekvenciák mellett nyolc új megyeszékhelyi frekvenciát is megpályáztatnak, amelyeken az utóbbi években nem volt adás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik