Belföld

Az uniós szabályok betartására figyelmeztette Magyarországot az EU-biztos

Szakértők fogják vizsgálni a szigorított menedékjogi törvényt.

A migráció és a biztonság ma már nem európai, hanem globális kihívásnak tekinthető, egyetlen ország sem tud egyedül megküzdeni ezekkel a kérdésekkel – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős biztosa, miután Budapesten tárgyalt Pintér Sándor belügyminiszterrel és Trócsányi László igazságügyi miniszterrel.

Az uniós biztos hangsúlyozta: két éve még elszórt kezdeményezések születtek a migrációt illetően, ma átfogó megközelítést alkalmaznak, és ennek az átfogó megközelítésnek Magyarország is részese. Sikeresnek és eredményesnek nevezte a külső határok megerősítését és a harmadik országokkal való együttműködések létrehozását. Hozzátette: hála a Törökországgal kötött jelenleg is működő megállapodásnak, drámai módon csökkent az érkezők száma.

A megbeszéléseiről elmondta: szó volt az új, a migrációhoz kapcsolódó jogszabályról, illetve az ehhez fűződő új rendről, amelyet Magyarország alkalmaz. Hozzátette: megállapodtak abban, hogy az uniós szabályok biztosítása, a közös célok elérése érdekében szakértői munkacsoportot állítanak fel.

Azt is mondta, „nem lehet jól működő egy olyan unió, amelyben a la carte választják a szolidaritást”. Szerinte amikor áttelepítenek, illetve visszatelepítenek olyanokat, akik védelemre szorulnak, illetve visszafordítják mindazokat, akiknek a tartózkodásra nincs joguk, mindezt az uniós jogszabályokkal összhangban kell tenni – idézi a biztost az MTI.

Az AP hírügynökség beszámolója viszont úgy fogalmaz: Avramopulosz azt mondta, a szakértői munkacsoport azt fogja vizsgálni, hogy a magyar menedékjogi szabályozás megfelel-e az uniós előírásoknak, és arra is felhívta Magyarországot, hogy tegyen eleget annak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik