Belföld

Kutyaszorítóban a pedagógiai szakszolgálatok: 90 gyerek jut egy szakemberre

Országszerte súlyos szakemberhiány van a pedagógiai szakszolgálatoknál, vidéken a betölthető státusok több mint harmada üresen áll – írta meg a Magyar Nemzet. A szakszolgálatoknál többféle munkakörben dolgoznak: korai fejlesztésért felelős pedagógusokat, szakértői bizottsági tevékenységet ellátó szakembereket, logopédusokat, pályaválasztási tanácsadókat, konduktív nevelést nyújtó pedagógusokat, gyógytestnevelő tanárokat, iskolapszichológusokat és kiemelkedően tehetséges gyermekeket gondozó szakembereket foglalkoztatnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csak a tavaly októberi állapotokról számolt be a lapnak: a vonatkozó minisztériumi rendelet ugyan több mint 6300 főben határozza meg a szakszolgálatoknál országszerte foglalkoztatható pedagógusok minimális létszámát, ebből csak kevesebb mint ötezret sikerült betölteni.

Az Emmi adatai szerint több mint 452 300 gyermeket látnak el a szakszolgálatoknál, a

legfrissebb adatok alapján átlagosan kilencven fő jut egyetlen ott dolgozó pedagógusra.

Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) oktatási szakértője a lapnak elmondta: hiába vette át az állam az önkormányzatoktól a szakszolgálati feladatokat, „valahogy nem állt össze a működési rend”. Míg korábban ugyanis különálló intézményként működtek például a szakértői bizottságok, nevelési tanácsadók, beszédjavító intézetek és egyéb szakszolgálati feladatot ellátó intézmények, ezeket egy nagy megyei szervezetbe olvasztották 2013-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik