Belföld

Nem vágott vissza Szijjártónak a román diplomácia

Míg a magyar külügyminiszter eltiltotta a diplomatákat a román nemzeti ünneptől, Bukarest arra kéri a román diplomatákat, vegyenek részt a magyar ünnepen.

A román külügyminisztérium körlevélben kérte a világ különböző országaiban szolgáló román diplomatáktól, hogy vegyenek részt a magyar nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadásokon – erősítette meg az MTI-nek Paul Ciocoiu külügyi szóvivő.

A Hotnews.ro hírportál rámutat: ez szöges ellentétben áll azzal a magatartással, amivel Szijjártó Péter tavaly eltiltotta a magyar diplomatákat a román nemzeti ünneptől. A magyar külügyminiszter akkor azt mondta: a magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december elsején, az Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés napján.

A román külügyminiszter akkor nem akarta kommentálni a magyar döntést, azt mondta: biztosan megtalálják a módját, hogy túllépjenek ezen a helyzeten.

Romániában a nacionalista pártok évtizedeken keresztül románellenes ünnepként tekintettek március 15-re, arra a – magyar szakértők által történelemhamisításnak minősített – meggyőződésre alapozva, hogy az 1848-as magyar forradalmárok negyvenezer román civilt öltek meg az erdélyi Szigethegységben. Az viszont tény, hogy az erdélyi románság szembefordult a magyar forradalommal, és a császárhűségtől remélte nemzeti jogai biztosítását.

Az 1990-es évek elején még közfelháborodást váltott ki Romániában, amikor az erdélyi magyarok megünnepelték március 15-ét, de az utóbbi két évtizedben már hagyománnyá vált, hogy a mindenkori román miniszterelnök március 15-én köszönti magyar polgártársait. Sorin Grindeanu kormányfő idei ünnepi üzenetében úgy vélekedett:

Valósággá válhatnak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eszméi, a béke, a szabadság és az egyetértés, ha a románokat és a magyarokat a jobb élet iránti vágy egyesíti, tisztelik egymást, és nem akarnak semmit ráerőltetni egymásra.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik