Belföld

Orbán: A kormányzást nemzeti erők kezében kell tartani

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2017. 03. 15. 12:11

Vastaps és füttykoncert, hazaárulózás, „börtönbe, börtönbe!” rigmus kísérte a múzeumnál a miniszterelnök ünnepi beszédét.
Korábban a témában:

Orbán Viktor alighanem legfontosabb mondata így hangzott a Nemzeti Múzeumnál: „A kormányzást nemzeti erők kezében kell tartani.”

Amit bizonyára úgy fordít minimum az ellenzék, hogy a miniszterelnök bármi áron ragaszkodik a hatalomhoz.

A kormányfő szólt arról, hogy szerinte „baj van a birodalomban”, mármint nem a régi Habsburgban, hanem a mostaniban, az EU-ban, „Brüsszelnek és a nemzetközi nagytőkének nem számít Magyarország jövője, de nekünk számít”.

Ezért Brüsszelben „le kell dobni az álszentség maskaráit”, oda kell csapni az önző tőkének, ki kell zárni a migránsokat, „határainkat meg kell védenünk”, kiemelten figyelni kell „a külföldről finanszírozott civil szervezetekre”.

Fotó: Berecz Valter

Az ország alapjai mindehhez rendben, hiszen, ahogy mondta:

a saját lábunkon állunk, a saját kenyerünket esszük, munkát adtunk százezreknek, a családokat megerősítettük, valódi nemzeti egységet teremtettünk, tettük mindezt az álszentek szövetségének tiltakozása ellenére.

A siker záloga, vélte Orbán, a forradalmi harcosság, mert „nincs olyan eredmény, ami megvédené önmagát, nekünk kell megvédeni magunkat, a végre valahára megteremtett egységet nekünk kell működtetni”, ettől „a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez”.

Voltunk, vagyunk, leszünk

Bizakodásra ad okot, hogy „akik a történelem során csatát nyertek ellenünk, a háborút elvesztették, legyen az török, tatár, Habsburg vagy szovjet”, s ebből az a tanulság, hogy „mi voltunk, vagyunk és leszünk.”

Egy „nagy, szabadságharcos nemzet gerincívét rajzolta” az égre a kormányfő, sőt „történelmi vérvonalat” húzott a Rákóczi-féle szabadságharctól 1848-49-en át 1956-ig.

Orbán szerint „ma is itt vannak közöttünk a petőfik, a kossuthok, a széchenyik, akik nem rettennek meg, hogy megvívják az előttünk álló forradalmakat és szabadságharcokat, biztosítják a nemzet folytonosságát”.

Fotó: Berecz Valter

Az ellene tüntetőkhöz, pontosabban róluk kétszer is szólt a kormányfő.

Először: „Minden nemzet úgy ünnepel, ahogy jelleme hagyja”, mondta még beszéde elején, „van, aki fesztivált rendez”, de Orbán inkább „családi szelfit” készít most, ami szerencsére „győztes nemzetet mutat”.

Bolond lyuk

Másodszor: békét és egyetértést akar, s kérdezte, „mit kezdjünk azokkal, akiknek egyetlen örömük, hogy mások örömét elrontsák?”. Válaszolt is a költői kérdésre: „Mondhatnánk, hogy bolond lyukból bolond szél fúj, de nem mondjuk”, mert a „nemzetépítés horizontjára” tekint.

Eközben zúgott ellene az „Orbán takarodj!”, a „diktátor!”, harsant mellette a vastaps, odalent ment a lökdösődés, anyázás.

Ahogy Pető Péter kollégánk tudósított:

Az események bizonyos értelemben követhetetlenek: Orbánból semmit nem hallani, random pontokon alakulnak ki nézeteltérések, hol itt takarnak le kézzel egy kamerát, hol amott feszülnek egymásnak a vitázó felek, közben mindenféle rigmus zúg, ki ennek, ki annak címzi hazaárulózását. Nekem is jutott belőle.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.