Budapest, 2015. március 10.
Ügyfelek várakoznak a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. ügyfélszolgálati irodája előtt az V. kerületi Báthori utcában 2015. március 10-én. Részlegesen felfüggesztette a Quaestor tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), miután célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt. Az előző napon a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Belföld

Lehúzhatja a rolót a Quaestor bankja is

Baksa Roland
Baksa Roland

újságíró. 2017. 03. 14. 06:58

Korábban a témában:

Nincs senki, aki pénzt áldozott volna arra, hogy egy értékes banki működési engedélyhez és egy üres hitelintézethez jusson – így lehet értelmezni azt, hogy hiába hirdeti meg eladásra újra és újra a felszámoló a Quaestor-csoport bankját, az ötödik próbálkozása sem járt sikerrel.

Meglehet, ez volt az utolsó kísérlet.

Érdemes felidézni: a Quaestornak a bedőlése előtt pár hónappal, 2014 végén a Matolcsy György vezette jegybank engedélyt adott arra, hogy megvegye a bankszektorból kivonuló francia Crédit Agricole itteni leányát, a Credigen Bankot.

A hitelintézetet 2015 februárjában átnevezték Quaestor Bankra, majd rá egy hónapra eldőlt az első dominó Tarsoly Csaba cégbirodalmában, a Quaestor-csoportban. Jelenleg is zajlik Tarsoly és társai büntetőpere csalás és sikkasztás vádjával, több mint 30 ezer sértett van, az elkövetési érték 77 milliárd forint. Nemrég az is kiderült, újra kell írni a vád alapját, mert a bíróság kizár egy fontos szakvéleményt.

Fotó: MTI/Marjai János

A Quaestor Bank tulajdonosa a Quaestor Értékpapír Zrt., de mivel utóbbinak – a Quaestor-csoport több más tagjához hasonlóan – zajlik a felszámolása, ezért a felszámolást végző Pénzügyi Stabilitási Nonprofit Zrt. (PSFN) veri dobra 2015 ősze óta folyamatosan a hitelintézetet. A felszámoló a 24.hu érdeklődésére azt közölte, eredménytelen volt az ötödik eladási kísérlet is, senki nem adott be pályázatot.

A bank lényegében üres, a legutóbbi, egy évvel ezelőtti hírek szerint két ügyféllel rendelkezett, mert a korábbi tulajdonos 2012-2013 fordulóján előbb a jól teljesítő hitelportfóliót adta el, aztán a rosszat. Mégis – a 2015 végi, a legutóbb lezárt évről rendelkezésre álló beszámoló szerint – több mint 2,1 milliárd forint saját tőkével rendelkezhet a bank, az esetleges vevőtől épp ezért várta azt a felszámoló, hogy legalább ekkora likvid pénzeszközzel rendelkezzen.

Két éve egyébként 345 millió forint veszteséget hozott össze a bank.

A felszámoló nem árulta el lapunknak, hogy mi lesz az újabb sikertelen eladási kísérlet után.

A 24.hu úgy értesült, könnyen lehet, hogy nemsokára visszaadják a bank működési engedélyét és elkezdődik a végelszámolás. Így a bankban levő pénz végül a Quaestor-károsultak kártalanítását szolgálhatja.

A Quaestor összeomlása

2015 elején pár hét alatt három pénzügyi vállalat is csődbe jutott.

  • Előbb február 23-án a Buda-Cash Brókerház irányítását vette át a felügyeleti jogokat gyakorló jegybank,
  • majd március 6-án a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységét függesztették fel részlegesen,
  • rá három napra a Quaestor-csoport egyik tagvállalata, a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira öncsődöt jelentett, másnap pedig a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. engedélyét függesztették fel.

A csoport által kibocsátott durván 210 milliárd forintnyi kötvény nagyobb része, úgy 150 milliárd forint értékű fiktív volt, engedély nélkül bocsáthatták ki. Nagyjából harmincezerre tehető a károsultak száma. Ám voltak jól értesültek, akik a csőd bejelentése előtt kivették a pénzüket a Quaestortól.

Magyarázkodásra kényszerült a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium, hogy a felügyelete alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház miért vett ki a zár előtt egy nappal csaknem 4 milliárd forintot. Később Orbán Viktor kormányfő voltaképpen magára vállalta, hogy ő utasította a minisztériumokat arra – a Buda-Cash-sel elindult lavina után –, hogy nézzék meg, van-e pénzük brókercégeknél, és ha igen, vegyék is ki.

A megrövidített emberek kártalanításáról gondoskodó törvényt az Alkotmánybíróság részben megsemmisítette, aztán újabb törvény született. E szerint fejenként durván 30 millió forintig kártalanítják őket. Ezt többen kevesellték, azonban az Alkotmánybíróság tavaly év végén elutasította a kárrendezési törvény elleni indítványokat, mondván, az állami kárrendezés kivételes jellegű volt, méltányosságon alapul, az amúgy normál szabályokból következően így is többet kaptak vissza a csődben érintettek.

Budapest, 2015. március 10.
Ügyfelek várakoznak a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. ügyfélszolgálati irodája előtt az V. kerületi Báthori utcában 2015. március 10-én. Részlegesen felfüggesztette a Quaestor tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), miután célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt. Az előző napon a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.