Közélet

Tarsoly Csaba: Szijjártó úr keresett meg

A Quaestor-vezér az oroszországi vízumüzletről beszélt bírósági tárgyalásán.

Tarsoly Csaba, a Quaestor egykori elnök-vezérigazgatója is megszólalt a moszkvai vízumkiadások kapcsán – írja a 444.

A portál emlékeztet: nemrég kiderült, hogy a moszkvai magyar nagykövetségen több ezer schengeni vízumot adtak ki ellenőrzés nélkül orosz állampolgároknak, azelőtt, hogy 2014-ben kiszervezték a vízumok kiadását a Quaestornak. Tarsoly Csaba a Quaestor-ügy bírósági tárgyalásán azt állította:

Engem Szijjártó úr keresett meg, hogy kiszervezzék a vízumkiadást, hogy ne a követségen döntsék el, ki kaphat. Ez egy 40 ablakos központ lett, 15 eurót kerestünk vízumonként. Ez az orosz kereskedőház része lett volna.

Hozzátette: szóba került az is, hogy Azerbajdzsánban, Egyiptomban és Fehéroroszországban is hasonló központot létesítenek.

A moszkvai vízumközpontot 2014 novemberében, néhány hónappal a Quaestor bukása előtt nyitotta meg Szijjártó Péter és Tarsoly Csaba. A vízumközpont vezetője a tömeges, ellenőrizetlen vízumkiadásokkal összefüggésbe hozott Kiss Szilárd élettársa, Jelena Cvetkova lett.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a következőkkel reagált Tarsoly Csaba kijelentéseire:

A vízumkiadási szabálytalanságok Szijjártó Péter miniszteri periódusát megelőzően a nagykövetségen történtek, ahogy ezt a 2013-as jelentés feltárta, a szabálytalanságok nem a később létrehozott vízumközpontban történtek. A vízumközpont létrehozásáról kormánydöntés született szintén Szijjártó Péter miniszteri időszakát megelőzően.

A Közösségi Vízumkódex a tagállamok számára lehetővé teszi a külső szolgáltatókkal történő együttműködést a kérelmek átvételét illetően, ez az eljárás könnyítését, gyorsítását teszi lehetővé.

Fontos megjegyezni továbbá, hogy nem a vízumközpontban születik döntés a vízum megadásáról, erről mindig a nagykövetség dönt.

A moszkvai kereskedőház nyitásáról a Quaestorral folytatott – végül sikertelen – tárgyalások során szóba került a kormány azon szándéka is, hogy a világ számos pontjához hasonlóan Moszkvában is kiszervezze a vízumigénylések begyüjtését. A Quaestor tulajdonosa közreműködésével alapított cég erre be is nyújtotta pályázatát, a szerződést azonban – immár Szijjártó Péter minisztersége alatt, 2015 márciusában – a KKM felbontotta és nemzetközi pályázatot hirdetett a funkció ellátására.

Szijjártó Péter miniszteri időszaka alatt nincsenek visszaélések a vízumokkal kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik