Belföld

Régen zsidókat bujtattak, most meg a Mein Kampfot

Katz Dávid
Katz Dávid

szakállas riporter. 2017. 03. 12. 11:15

Szóval itt bő hét évtizede zsidókat bújtattak, most meg a Mein Kampfot.
Korábban a témában:

A Facebookon futott körbe egy fotó egy raklapnyi Main Kampffal, a bejegyzés szerint Újlipótvárosban, a Hollán Ernő utcában tornyosult a Hitler bestseller.

Mire odaértem, nyoma sem volt a náci pakknak. A kaputelefon névjegyzékéből viszont kiderült, hogy nemcsak magánlakásokat találni a házban, hanem a nyilas szakirodalomra specializálódott Gede testvérek kiadója is itt működik, a ház szuterénjében lehet a raktárhelyiség.

A házfalon két emléktábla. Az egyik a munkaszolgálatosként a Don-kanyarban elesett Blatz Sándor emlékét őrzi. A másik csepp alakú, fekete, pont azon pinceablak fölött lóg, ahol most leadogathatták a Mein Kampfokat.

A táblát a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány avatta a holokauszt hetvenedik évfordulóján, emlékezve, hogy a vészkorszakban az épület a svájci államszövetség védelme alatt állt – a svájci védernyő elvileg megóvta az ideköltöztetett magyar zsidókat, ezzel együtt a nyilasok a hasonló házakból is sokakat elhurcoltak, Dunába lőttek.

Szóval itt bő hét évtizede zsidókat bújtattak, most meg a Mein Kampfot.

Hogy van ez?

A helyszínre hívtam a Tett és Védelem alapítvány titkárát.

vissza a címlapra

Kommentek

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.