Belföld

Régen zsidókat bujtattak, most meg a Mein Kampfot

Katz Dávid
Katz Dávid

szakállas riporter. 2017. 03. 12. 11:15

Szóval itt bő hét évtizede zsidókat bújtattak, most meg a Mein Kampfot.
Korábban a témában:

A Facebookon futott körbe egy fotó egy raklapnyi Main Kampffal, a bejegyzés szerint Újlipótvárosban, a Hollán Ernő utcában tornyosult a Hitler bestseller.

Mire odaértem, nyoma sem volt a náci pakknak. A kaputelefon névjegyzékéből viszont kiderült, hogy nemcsak magánlakásokat találni a házban, hanem a nyilas szakirodalomra specializálódott Gede testvérek kiadója is itt működik, a ház szuterénjében lehet a raktárhelyiség.

A házfalon két emléktábla. Az egyik a munkaszolgálatosként a Don-kanyarban elesett Blatz Sándor emlékét őrzi. A másik csepp alakú, fekete, pont azon pinceablak fölött lóg, ahol most leadogathatták a Mein Kampfokat.

A táblát a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány avatta a holokauszt hetvenedik évfordulóján, emlékezve, hogy a vészkorszakban az épület a svájci államszövetség védelme alatt állt – a svájci védernyő elvileg megóvta az ideköltöztetett magyar zsidókat, ezzel együtt a nyilasok a hasonló házakból is sokakat elhurcoltak, Dunába lőttek.

Szóval itt bő hét évtizede zsidókat bújtattak, most meg a Mein Kampfot.

Hogy van ez?

A helyszínre hívtam a Tett és Védelem alapítvány titkárát.

vissza a címlapra

Kommentek

Budapest, 2017. április 9.
Rendőrök és tiltakozók a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 2017. április 9-én. Az Oktatási szabadságot csoport Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! címmel meghirdetett demonstrációja után többen a Parlament előtt maradtak. A demonstráción a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény április 4-i módosítása ellen tiltakoztak, amely szerintük ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem (CEU) magyarországi működését. Ezért arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az elfogadott törvényt.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.