Belföld

A békési fideszes Simonka ellen újabb nyomozást indított az ügyészség

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást a fideszes Simonka György ügyében. A Magyar Nemzet információi szerint a vizsgálat lefolytatásával a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságát bízták meg.

Az eljárás a fideszes Tényi István feljelentése alapján indult. Tényi a 24.hu februári cikke miatt fordult a hatóságokhoz.

Cikkünkben arról írtunk, hogy Simonka rokonsága és ismeretségi körének tagjai egymás között osztották az uniós pénzt, majd az ezért kiszabott bírság miatt a Közbeszerzési Hatóság döntését bíróságon támadták meg.

Magyarország és Románia sajtókapcsolatainak javítására 2012-ben nagy uniós keretet lehetett elkölteni. A pénz – nagyjából kétszázezer euró, több mint 60 millió forint – az unió regionális alapjából érkezett, és a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programon (HURO) keresztül terítették szét a két országban.

A pénzek fölött rendelkező magyar szervezetek közé egy pusztaottlakai mezőgazdasági alapítvány is bekerült.

A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány (DBMT) kuratóriuma el is határozta, hogy 79 ezer euróért helyben, Pusztaottlakán elindítják a „Közös sajtó szolgáltatás a határmenti térség jobb informálása érdekében” projektet. Az alapítvány vezetői szerint ez nem volt akkora feladat, hogy nyílt közbeszerzést kelljen kiírni, úgy döntöttek, meg tudnak vele birkózni a környékbeli cégek is.

A DBMT három kft.-től kért ajánlatot. A három közül két cégnek nem sikerült hiánytalan, érvényes pályázatot beadnia. Az egyiknek a szakmai-műszaki alkalmasság alátámasztására szolgáló referenciaigazolások, a másiknak a szakmai-műszaki és a pénzügyi-gazdasági alkalmasságot bizonyító dokumentumok hiányoztak. A nyertes így a Család-Tour  Kft. lett. Az időközben Likefest, majd Mentor Menedzsment névre váltó vállalkozás 79 ezer euróért (24 millió forintért) vállalta egyórányi rádióműsor, néhány kiadvány és három médiatréning megszervezését. A szerződést 2012 áprilisában meg is kötötték.

A Közbeszerzési Döntőbizottság egy bejelentés alapján vizsgálatot indított, mert kiderült, hogy az egyik meghívott cég benne volt a pályázatot kiíró alapítvány alapítói körében, az alapítvány kuratóriumának egyik tagja pedig a pályázat lebonyolítása idején ügyvezető igazgatója volt a nyertesként kihozott cégnek.

A közbeszerzési hatóság 1,5 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte az alapítványt, amit azzal indokolt, hogy a szervezet annak ellenére hívta meg a cégeket a pályázatra, hogy tudomása volt a többszörös összeférhetetlenségről, valamint azért, mert előre tudhatta a cégekről, hogy alkalmatlanok a kitűzött feladat elvégzésére.

Az alapítvány nem nyugodott bele a nyilvánvaló okok miatt kiszabott büntetésbe. A gyulai bíróságon megtámadta a hatóság döntését. Az elsőfokú bíróság helybenhagyta a jogsértésekre vonatkozó korábbi megállapításokat, de új eljárást kért a Közbeszerzési Döntőbizottságtól. A hatóságnál lefolytatott eljárás újabb fordulójában aztán váratlanul eltűnt az összeférhetetlenségre és az alkalmatlanságra vonatkozó tétel, így végül 300 ezer forintra mérséklődött a büntetés, amit a kisebb, kiírási szabálytalanságok miatt róttak ki.

A Magyar Nemzet szerint egyre forróbb a talaj Simonka György lába alatt, a múlt hét végén derült ki, hogy letartóztatták az egyik üzlettársát, és korábban már más ügyekben is bekerült a hatóságok látókörébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik