Közélet

Az Együtt is felhorgadt Simonkáék mókolása miatt

A fideszes politikus környezete jól járt egy uniós pályázattal, ráadásul lerázták magukról az összeférhetetlenség vádját.

Érdekes csörte zajlott le a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) és a fideszes Simonka György köréhez köthető egyes cégek között. Ahogy a 24.hu beszámolt róla, uniós pénzből lehetett a magyar-román sajtókapcsolatokat fejleszteni. A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány (DBMT) helyi cégeket bízott meg a megvalósítással, de a rokoni-ismeretlenségi összeférhetetlenségek miatt lecsapott a KDB.

Azonban az alapítvány újra meg újra fellebbezett, az összeférhetetlenség kikerült a határozatból, és mindössze 300 ezer forint büntetést szabtak ki.

Erre reagált még csütörtökön az Együtt gyulai elnöke, Bod Tamás. Azt írja közleményében, ő már tavaly november 14-én feljelentést tett Simonka ellen csődbűntett gyanújával azután, hogy kiderült, Simonka 357 millió forint kezességet vállalt a vagyonnyilatkozata alapján. Ez összefügg azzal, hogy egy érdekeltségéhez tartozó agrárvállalkozás csődbe ment. Hogy ne lehessen a tartozást behajtani, unokahúgának adta el újkígyósi házát, amit azóta visszabérel tőle.

A Központi Nyomozó Főügyészség befogadta a feljelentést és közölte, azt “szoros tárgyi és személyi összefüggés okán” egy már korábban megkezdett költségvetési csalás miatt indított üggyel összekapcsolja. Bod megemlíti még az általa nyilvánosságra hozott fideszes Facebook-utasítást, ami arra ad tippeket, hogyan kell megvédeni Simonkát. Ő is elismerte, hogy a környezetében készült ez. Bod így zárja közleményét:

Simonka György politikai pályafutása kétes és korrupciógyanús ügyekkel övezett, amit a mostani eset is alátámaszt. Dél-Békés fideszes politikusának nincs helye a közéletben, ezért az Együtt – a Korszakváltók Pártja újfent lemondásra szólítja fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik