Belföld
Lázár János sajtótájékoztatója

Kovács Zoltán szerint a kerítés nem Magyarországot, hanem az Európai Uniót védi

24.hu
24.hu

2017. 03. 06. 14:53

Korábban a témában:

A kerítés nem Magyarországot, hanem az Európai Uniót védi, és ha ezzel Magyarország meg tudja állítani az illegális migrációt, akkor nincs szükség a hegyeshalmi határellenőrzés miatt kialakult dugókra sem, hiszen megvédte Ausztriát is

– mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a a bécsi magyar nagykövetségen hétfőn tartott háttérbeszélgetést követően.

A magyar kormány bejelentése szerint május 1-jére elkészül a második kerítés is a magyar-szerb határszakaszon. Az új, mintegy 150 kilométer hosszú kerítés úgy épül majd meg, hogy azt kamerával, hőkamerával, egyéb technikai eszközökkel is őrizhessék.

A szóvivő hangsúlyozta:

a kerítéssel éppen az a cél érhető el, amelyet az osztrákok is szeretnének, vagyis hogy ne jöhessen át a határon senki, akit később jogtalan tartózkodás miatt vissza kellene küldeni.

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy az új “okos kerítésnek” sokkal magasabb műszaki képességei vannak, mint az előzőnek. Mint fogalmazott: az új technológiának köszönhetően az emberi életre nem veszélyes elektromos feszültség is fut a kerítésben, amely visszajelzést küld a központnak és a felügyeleti szervnek arról, hogy hol próbálják éppen a határzárat megbontani.

A kormányszóvivő kijelentette:

az illegális migráció problémáit nem lehet a belső határokon megoldani.

Úgy vélte, hogy az osztrák határellenőrzés nem tudja kiváltani a schengeni határ védelmét, amelyen Magyarország Ausztriával együtt dolgozik.

Mindenkit arra kérünk, hogy ebben legyen segítségünkre, hiszen akkor meg lehet takarítani sok energiát és vesződséget, amelyet a belső határellenőrzés például Hegyeshalomnál eredményez, hiszen magánszemély esetén ez kényelmetlenséget jelent, üzleti vállalkozások szempontjából pedig komoly veszteséget eredményezhet

– mondta.

A bécsi háttérbeszélgetésen, amelyen az osztrák és a külföldi média képviselői vettek részt, szó esett Ausztria munkahelyteremtő intézkedéstervéről is, amely az osztrák munkavállalók ösztönzését szolgálná, azonban nehezítené többek között a Magyarországról érkező foglalkoztatottak ausztriai elhelyezkedését.

Kovács Zoltán arról beszélt, hogy minden olyan kísérlet, amely megpróbál bizonyos országokra nézve korlátozó intézkedést bevezetni, biztosan érinti az unió mind a négy alapvető szabadságelvét. A kormányszóvivő úgy vélte, hogy nem jó irányba vinné az unió jövőjét, ha mindenki elkezdené “felpuhítani” a szerződésben lefektetett szabályokat.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.