Közélet

Hiába épül az okoskerítés, nincs menekült a határnál

Hiába épül az okoskerítés, nincs menekült a határnál

– Kinek építjük ezt a szart? Senki nincs már itt.
– Ne pofázz, legalább nem Pálhalmán rohadunk.

Kelebia határában nagyjából tizenöt elítélt építette csütörtökön három létrával azt az okoskerítést, ami valójában a már álló biztonsági határzár mögött húzódó második kerítéssor, amelyhez intelligens jelzőrendszer, hő- és hagyományos kamerák kapcsolódnak majd. A drótokon tizenöt centiméterenként érzékelőket helyeznek el, azok riasztanak, ha valaki hozzájuk ér.

Lázár János kancelláriaminiszter február végén jelentette be, hogy a kormány újabb határzár létesítéséről döntött, 26 milliárd forintból. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától megtudtuk, hogy március elsején kezdték el munkát, ugyanúgy 150 kilométer hosszan húzódik majd ez a kerítés is, mint a második. A kivitelezésben a büntetés-végrehajtás szakembereinek irányításával összesen 700 fogvatartott dolgozik.

A kerítés építéséhez 30 ezer darab 4,5 méter magas acéloszlopot vernek le 5 méterenként, amelyekre 3 méter magas drótfonatot rögzítenek fel. Az új fizikai akadályt 2 méter magasan 8 milliméter átmérőjű, úgynevezett ponthegesztett síkhálóval erősítik meg.

Fogvatartottak munkáltatásával gyártják a határzár felállításához szükséges kerítéselemeket, valamint az úgynevezett NATO-­drótot is.

Miközben a kormány csütörtökön arról döntött, hogy fenntartja a migrációs válsághelyzetet, mert az országot „továbbra is potenciális veszély fenyegeti”, a balkáni térségbe „mintegy 800 ezer illegális migráns szorult be.”

Ugyanakkor szerb menekültsegítő szervezetektől megtudtuk, a Kelebia szerb oldalán található tranzitzónában mindössze 12 menekült vár belépésre.

Hiába épül az okoskerítés, nincs menekült a határnál 1
Kép: Kaufmann Balázs

Ahhoz, hogy menekültet lássunk, egészen Szabadkáig kellett mennünk. Isah még 2015-ben indult el Szíriából, többször megpróbált Magyarországra jutni, volt, hogy embercsempészt fizetett, volt, hogy saját maga próbált átszökni, de nem sikerült átjutnia – mára azonban nem is akar.

Szabadkán munkát kapott, egy kőműves mellett dolgozik.

Itt szabadon mozoghatok, emberként kezelnek. Minek menjek oda, ahol nem látnak szívesen?

A kerítésépítés csütörtökön Kelebia mellett, Ásotthalom térségében volt a legintenzívebb. Négy rabszállítóval hozták az elítélteket, a már levert cölöpökre ott is a drótkerítést erősítik. Toroczkai László polgármester és Jobbik-alelnök szerint „az első kerítés önmagában hasznos volt, de nem elégséges. Minden éjjel átjutnak rajta a migránsok, akik után folyik a hajsza az ásotthalmi erdőkben.”

Ennek ellentmond ugyanakkor az, hogy a határ mellett szolgálatot teljesítők csak annyit mondtak, „éjjelente nyugi van, napközben is csak a médiafelhajtás nagy.”

A faluban sem érzik a migrációs nyomást, egy idős nő szerint felesleges cirkusz az egész. „Ezzel a kerítéssel nem a menekülteket zárjuk ki, hanem az országot zárjuk be.” Egy boltos szerint „most ez kell a népnek, meg a Soros, ezzel lehet választásokat nyerni.”

Röszkén is nyugalom van. Az ott szolgálatot teljesítők azt mondták, a magyar oldalon két menekült várakozik a tranzitzónában, a szerb oldalon senki.

Elmondásuk szerint a menekültek nappal teljesen visszahúzódnak a közeli erdőkbe, alig mennek a kerítéshez, éjszaka is alig látni valakit.

Kép: Kaufmann Balázs

De már épül Röszkén az új tranzitállomás, egy hatalmas gyűjtőhely, ahol a menekültek várakozhatnak majd, amíg a magyar hatóságok döntenek a beadott menedékkérelmekről.

*

Az okoskerítés május elejére készülhet el.

A rendőrség adatai szerint március elsején és másodikán is egy-egy menekültet fogtak el, február utolsó napján egyet sem.

(Köszönet a multimédiás tartalomgyártásért Kaufmann Balázsnak.)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik