Belföld

Mindenki szívna a kormány új menekülttörvényével a civilek szerint

Nagyon gyorsan kipaterolna sok migránst a kormány, amivel nem járna jól a nemzetbiztonság, ráadásul nagyon leterhelné a rendőrséget - állítja a Menedék Egyesület.

Egész pályán támadta le kedden a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület a kormány hamarosan elfogadandó új menekültügyi tervezetét, amivel gyakorlatilag három problémájuk van:

  • erodálja a jogállami normákat;
  • rombolja a hatályos nemzetközi jognak megfelelő menekültvédelmi rendszert;
  • működési anomáliákat idéz elő a menekültügyi és bevándorlási intézményrendszerben.

Sorolják a jelzőket, hogy hiába az a célja a tervezetnek, hogy egy fenntartható, a visszaéléseket megelőző rendszert hozzanak létre, ehelyett az egész

egy nehezen fenntartható, sérülékeny, költséges és jelentős köz- és nemzetbiztonsági kockázatokat jelentő intézményi működéshez vezethet.

Bajuk van a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmának kiszélesítésével, szerintük pont ez a fogalmi tágítás vezethet válsághelyzethez (ami mostanában nem is áll fenn). Gond szerintük, hogy a tranzitzónákban való elhelyezés lesz az új szabályozás központi eleme.

Ráadásul a tervezetből nem látszik, hogyan tartaná be az állam az uniós kötelezettségeket, amik a kísérő nélküli – esetleg testi-lelki traumán átment – kiskorúak miatt terheli.

Az meg szerintük növeli a nemzetbiztonsági kockázatot, ha a jogszerűtlenül itt tartózkodó külföldieket eljárás nélkül fordítják vissza. Szerintük a visszafogadásra kijelölt ország dokumentumok hiányában ezeket az embereket be se léptethetné.

Az már csak hab a tortán, hogy a rendőrség terhe jelentősen megnőhetnek, mivel rengeteg migránst, menekültet kell majd a határhoz visszaszállítaniuk. Azt szeretnék a civilek, ha a kormány mindezek miatt közzétenné a hatásvizsgálati jelentést, beleértve a javaslat anyagi vonzatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik