Belföld

Lezsák vejéhez és cenzúrabotrányba keveredett kiadóhoz is juttattak közpénzt Schmidt Máriáék

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 02. 21. 18:27

Korábban a témában:

Több érdekes tétel is kiderült már a Schmidt Mária-féle ’56-os emlékbizottság költéseiről, például amikor

  • saját sörözőjének arculatváltására is kapott közpénzt a pestisrácok.hu főszerkesztője. Különböző célokra – köztük egy többhetes józsefvárosi rendezvénysorozatra – összesen 75 millió forintot kaptak Huth Gergely cégei és a lapigazgató Stefka István.
  • 50 millió forintot vitt el Desmond Child újahasznosított dala, az “Egy szabad országért”, pedig a közeműködők ingyen vállalták a szereplést és a közmédia is térítésmentesen biztosította a stúdiót a dal rögzítéséhez.

Az 1956-os emlékév honlapján nagyjából követhetőek a nyertes pályázatok, így most kiderült az is, hogy a Lezsák Sándor vejének résztulajdonában lévő Dextramedia is a eredményesen pályázott. Lezsák Sándor 2014-ben a Fidesz-KDNP jelöltjeként egyéni képviselői mandátumot szerzett, az Országgyűlés alelnöke.

A Dextramedia 5 millió forintért készíti el a Sírnak a harangok című roadmovie-ba oltott koncertfilmet, amely a Magyar Nemzeti Táncegyüttes amerikai ünnepi előadássorozatát mutatja be. A filmben a diaszpóra meghívására amerikai turnéra induló táncegyüttes előadássorozatát dokumentálják, illetve megszólaltatják az az Amerikában élő ’56-os menekülteket.

Lezsák veje, Moys Zoltán azzal robbant be a köztudatba 2014-ben, hogy kiderült: a Börzsöny Akciócsoport tagjaként ő az egyik szervezője a Kitörés Emléktúrának. Ahogyan azt korábban megírtuk, a Dextramedia Kft. 2011 és 2014 között közel 400 millió forintnyi megbízást kapott a közmédiától. A cég készítette a Hagyaték című kulturális magazint, a Hazajáró című turisztikai magazint, a Munkatárs című műsort, az Embermesék című portré-magazint, valamint az Újrakezdők Ócsán című 5 részes dokumentumfilmet. Ezért az 5 produkcióért a cég összesen 364 millió forintot kapott az MTVA-tól. A Dextramedia akkoriban a szélsőjobboldali portálok egyik nagy kedvence volt: Moys Zoltánnal például a hunhir.info közölt interjút, a kuruc.info pedig lelkesítő cikkben számolt be arról, hogy a cég “A magyarság egységéért” díjban részesült. Korábban pedig mi is megírtuk: egy reklámanyag szerint a kuruc.info mellett a Dextramedia is támogatta a Nemzeti Front nevű zenekar karácsonyi estjét.

Cikksorozat 4,3 millióért

4,3 millió forintot nyert az emlékbizottságtól az Absolut Media Zrt., az egyetlen angol nyelvű magyar üzleti lap, a Budapest Business Journal (BBJ) kiadója. A lapban cikksorozatot jelentetnek meg az 1956-os forradalomról. Hogy a sorozat hány darabból és milyen terjedelmű írásokból áll majd, arról nem esik szó a tájékoztatásban.

Tavaly szeptemberben Tom Popper, a lap egykori főszerkesztője terjedelmes publicisztikában jelentette be, hogy a BBJ a megfélemlítéssel operáló fideszes médiapolitika áldozatává vált, így inkább lemond posztjáról. Popper állítása szerint  kiadója arra utasította, a publicisztika rovatban a továbbiakban csak üzleti kérdésekről írjon, és tartózkodjon minden politikai véleménytől.

A 14,5 milliárdos költségvetéssel dolgozó 1956-os emlékbizottság elnöke, Balog Zoltán tavaly szeptemberben az MTI-nek elmondta: az emlékév programjainak lezárásáig nem adják ki a pályázatok részletes adatait, mert ha menet közben is bele lehetne látni a részszerződésekbe és az elszámolásokba, az csak megzavarná a lebonyolítást. És nem is lenne tisztességes azokkal szemben, akik megvalósítják a programokat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.