Belföld

Ha nem lesz népszavazás, 266 ezer embert árulnak el

Ha nem lesz népszavazás, 266 ezer embert árulnak el

A Momentum Mozgalom péntek délután leadta az elmúlt egy hónapban összegyűjtött aláírásokat. A végeredmény mindenki képzeletét felülmúlta: 266 151 aláírás gyűlt össze. A következő 45 napban a Fővárosi Választási Iroda megszámolja az aláírásokat, ennek végén derül majd ki, hány érvényes aláírás érkezett.

A Momentum ezt az időszakot nem várakozással tölti, hanem ahogy azt Fekete-Győr András elmondta, országjárásba kezdenek.

Orosz Anna, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja a 24.hu-nak hozzátette, az országjárás alatt szerzett információkkal szeretnék gazdagítani később publikálandó programjukat.

Azt gondoljuk, hogy ez a legfontosabb dolog, amit ma egy politikai párt tehet, mondta.

24.hu / Neményi Márton

A Momentum célja az, hogy a “cselekvés kis köreit hozza létre”, nem ők szeretnének vinni konkrét témákat, hanem meg szeretnék hallgatni az embereket arról, nekik mi a fontos.

Szeretnénk önszerveződő helyi közösségeket létrehozni, amik ugyanúgy, mint a Nolimpia alatt a 266 ezer aláíró, érzik, hogy igenis tehetnek valamit azért, hogy beleszóljanak az őket érintő ügyekbe.

Nem sokkal azelőtt, hogy a Momentum leadta az összegyűjtött aláírásokat, Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatóján azt mondta, ha tényleg lesz népszavazás, akkor elgondolkodik azon, nem kellene-e visszavonni a pályázatot. Orosz Anna úgy gondolja, nagyon szomorú lenne, ha nem hagynák a népszavazás megtartását.

266 ezer embert árulnának el ezzel a lépéssel.

Főleg úgy, hogy ezek között az emberek között sok kormánypárti és Jobbik-szavazó is volt. Sok olyan ember is aláírta a kezdeményezést, aki egyébként szeretne olimpiát, csak azt gondolja, hogy demokratikusan kell eldönteni a pályázatról.

24.hu / Neményi Márton

Miután a Momentum már számos alkalommal kezdeményezett vitát az olimpia támogatóival, mindeddig sikertelenül, a pályázat felelősei az aláírások leadása után végre hajlandóak leülni velük vitatkozni. Orosz Anna azt mondja, örülnek, hogy végre ez is megtörténik, de úgy gondolják, hogy ennek az aláírásgyűjtés 30 napjában is lett volna helye.

Pontosan ebben az időszakban kellett volna az érveket és ellenérveket ütköztetni, de legalább most lesz rá lehetőségünk.

Jelenleg úgy tűnik, benne van a pakliban, hogy nem is lesz népszavazás, hiszen a Fidesz és a főváros is visszakozni tűnik. Az is megtörténhet, hogy csak a NOB szeptemberi döntése utánra írják ki a referendumot. Ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón Fekete-Győr András azt mondta, ezt a népharag söpörné el, így lehetetlennek tartja ezt a forgatókönyvet.

Orosz Anna szerint nyár közepére várható a referendum megtartása.

A Momentum közvélemény-kutatásából kiderült, Budapesten már a lakosság 62 százaléka elutasítja az olimpia rendezését. Tarlós István pénteken délután azt mondta, ha mindenki visszalép, akkor ő ki fogja mondani, amit kell, és szerdán beviszi a fővárosi közgyűlés elé az olimpia visszavonásáról szóló javaslatot.

Olvasói sztorik