Közélet

Gumiszabályok miatt bukhat az olimpiaellenes népszavazás

A fővárosi helyi népszavazás kiírásához 138 ezer érvényes aláírásra van szükség. Vagy mégsem?

A CÖF szóvivője, ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász arról ír a csütörtöki Magyar Időkben, hogy „a Fővárosi Választási Bizottság jegyzőkönyvi döntésével az érintett helyi népszavazás vonatkozásában rögzítette a bejelentett lakcímmel rendelkezők tekintetében is az aláírási jogkört, arról azonban szakmai viták zajlanak, hogy a szükséges aláírások száma változni fog-e ezzel párhuzamosan. A meccs sportnyelven szólva még messze nem lefutott”.

Erről a jegyzőkönyvi döntésről van szó, amiben leírják, hogy:

Azt a központi névjegyzékben szereplő választópolgárt tekinti a népszavazási kezdeményezés aláírására jogosultnak, akinek lakóhelye vagy bejelentett tartózkodási helye Budapesten van.

A Lomnici által említett szakmai viták arról szólnak, a 138 ezres limitet emelni kellene-e, amiért nemcsak a fővárosi lakcímmel, hanem a fővárosi tartózkodási hellyel rendelkezők is aláírhatják a népszavazási íveket.

A 138 ezres határt úgy határozták meg, hogy a budapesti választópolgárok 10 százalékának aláírása kell a referendum elrendeléséhez. Nem véletlen, hogy eddig még soha nem volt helyi népszavazás Budapesten, nagyon nehéz ennyi aláírást összegyűjteni, de lehet, hogy még a vártnál is nehezebb lesz a pálya.

Arra nézve ugyanis nincs tételes jogszabály, hogy a lakcímmel nem, de tartózkodási hellyel rendelkezők beleszámítanak-e a 10 százalékba, kialakult joggyakorlat hiányában pedig egyedi döntés születhet arról, valóban elég-e a 138 ezer szignó.

Becslések szerint a fővárosban 120 ezer olyan ember van, akinek csak a tartózkodási helye budapesti, ennek a 10 százalékával minimum megnövelhető a szükséges érvényes aláírások száma.

Húzzák

Ha Lomnici vagy bárki más fellebbezni szeretne, azt csak azután teheti meg, miután a Momentum jövő pénteken leadja a Fővárosi Választási Bizottságnál az aláírt íveket, ők pedig közzétették, mennyi aláírás jött össze. Ezek után a Nemzeti Választási Bizottságnál, majd a Kúriánál lehet jogorvoslatot kérni. Lomnici írásából arra következtethetünk: a kormányoldalon készülnek erre a lehetőségre.

Tordai Csaba, az Átlátszó jogásza úgy számol, ha 138 és 150 ezer között lesz az érvényes aláírások száma, akkor könnyen elképzelhető a fellebbezés, ez alatti szám esetén felesleges, mert nem lesz népszavazás, e fölött pedig értelmetlen, mert úgyis megvan a szükséges mennyiség.

Megkérdeztük Papp Gergőt, a Momentum sajtóreferensét, mit szól Lomnici okfejtéséhez. Szerinte elenyésző a tartózkodási hellyel rendelkező aláírók száma, nem ezen fog múlni.

Halasztják

A szervezetnél egyébként 10-15 százaléknyi érvénytelen aláírással számolnak.

Nem lepődtünk meg azon, hogy a kormány megpróbálja ellehetetleníteni a népszavazás kiírását.

Információink szerint ugyanakkor ha minden fellebbezést kihasználnak a népszavazást nem akarók, valamint a döntéseket is elhúzzák a maximális határidőig, a népszavazás könnyen októberre csúszhat. Aminek semmi értelme nem lenne, mert Limában szeptember dönt a NOB arról, melyik város rendezheti a 2024-es olimpiát. Budapest mellett Párizs és Los Angeles van versenyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik