Közélet

Nagyot bukna a Fidesz az olimpiaellenes népszavazáson

A budapesti olimpiai pályázatról népszavazást kezdeményező Momentum Mozgalom közvélemény-kutatást rendelt egy ismert piaci szereplőtől arról, hogy sikeres aláírásgyűjtés esetén milyen eredményekre számíthatnak. Az is kiderült, hogy olimpia helyett mire költenék a pénzt az emberek. A 24.hu megszerezte a kutatást.

A Momentumnak február 17-én, pénteken kell leadnia 138 ezer érvényes aláírást ahhoz, hogy a fővárosban népszavazást lehessen tartani arról a kérdésről:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a  2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?

Olimpia nem, népszavazás igen

A belső használatra készült közvélemény-kutatásból kiderül, hogy az olimpia megrendezésének nincs egyértelmű társadalmi támogatottsága. A megkérdezettek 45 százaléka támogatja a pályázatot, 51 százalék ellene van. Budapesten viszont jelentős a különbség, ott

62 százalék elutasítja a rendezést, csak 31 százalék van mellette.

Olimpiát tehát inkább nem, népszavazást annál inkább szeretnének az emberek. Az ország választóképes lakosságának 74 százaléka támogatná, hogy Budapesten népszavazás döntsön. 23 százaléknyian nem szeretnének referendumot, a többiek nem tudják vagy nem válaszoltak a kérdésre. A budapestiek körében még nagyobb (79 százalék) azok aránya, akik népszavazást szeretnének.

Ha kiírnák a népszavazást, a megkérdezettek 71 százaléka részt is venne azon, 25 nem. Budapesten ez az arány 86:11, vagyis érthető módon a fővárosiak még inkább dönteni akarnak a pályázat visszavonásáról.

Fideszesekhez folyik a pénz

A kutatásban kitérnek arra is, hogy a megkérdezettek szerint megtérülő befektetés-e egy budapesti olimpia.

Ezt csak a válaszadók 36 százaléka feltételezi, 59 százalék inkább vagy egyáltalán nem gondolja így. A budapestiek fele egyáltalán nem ért egyet ezzel, 22 százalék pedig inkább nem.

Pártszimpátia alapján vizsgálva a kérdést, azt látjuk, hogy

  • a kormánypárti szavazók 66 százaléka tartaná jó befektetésnek az olimpiát,
  • az MSZP-sek közül 32,
  • a Jobbik szavazói közül 30,
  • a DK-szimpatizánsoknál ez a szám 7,
  • az Együttnél 5,
  • az LMP-nél 29 százalék.

Az országos átlag 36 százalék.

Azzal az állítással, hogy az olimpiához szükséges fejlesztésekkel elsősorban a Fidesz-közeli vállalkozók járnának jól, 61 százalék értett egyet kisebb vagy teljes mértékben, 33 százalék úgy gondolja, nem igaz az állítás.

Míg a fideszesek 64 százaléka nem értett egyet az állítással, az ellenzéki szavazók döntő többsége (60–80 százalék, pártszimpátiától függően) ettől tart.

Egészségügy, oktatás

A Momentum Mozgalom, amellett, hogy elutasítja a 2024-es budapesti olimpiát, már a kezdetektől azt hangoztatja, hogy a pénznek van jobb helye is. Szerintük inkább oktatásra, egészségügyre, lakhatásra, megélhetésre és az infrastruktúra fejlesztésére kellene költeni. A közvélemény-kutatás megkérdezettjei is így gondolják, ők az egészségügyben látják a legnagyobb forráshiányt.

A Fidesz-szavazók közül ugyanakkor csak 48 százalék költene olimpia helyett kórházakra, a többi párt szimpatizánsai, valamint a bizonytalanok között ez a szám 60 százaléknál nagyobb.

A baloldalhoz sorolható pártok (MSZP, Együtt, DK, Párbeszéd, Liberálisok) szavazói az egészségügy mellett az oktatásra költenének leginkább. A bizonytalanokat országos szinten az egészségügy mellett a megélhetés problémája foglalkoztatja (16 százalék költene erre), a Jobbik-szavazókat pedig még a vidékfejlesztés foglalkoztatja (10 százalék).

A kutatás alátámasztja azt, hogy a budapesti olimpia mögött nincs jelentős társadalmi támogatottság, ha népszavazásig jut a kérdés, a főváros nagy valószínűség szerint leszavazza majd a rendezést, amit a pártok közül a Fidesz hangosan, a Jobbik inkább csendesen támogat. (Ha eljut addig. Mert nem véletlen, hogy a rendszerváltás óta nem volt még Budapesten népszavazás, 138 ezer érvényes aláírást rettentően nehéz összeszedni, és a gumiszabályok miatt még az is kérdés, hogy elég-e valóban 138 ezret leadni.)

A Fidesz és holdudvara eddig nem nagyon kommentálta a Nolimpia kampányt, az Orbán Viktor évértékelőjére érkezők is csak annyit mondtak, az emberek úgyis azt szavazzák, amit a kormány. De azért azt mindenhol elmondják, jót tenne az országnak az olimpia, a magyarok megérdemelnék.

A budapesti olimpia egyes becslések szerint 5000 milliárd forintba is kerülhet, de egy a Magyar Narancsban megjelent elemzés egyenesen 12 000 milliárdra saccolja a kiadásokat.

A közvélemény hozzáállása egyébként a népszavazási kezdeményezés sikerétől függetlenül lényeges. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a rendezési jog odaítéléséről szóló őszi döntése előtt méri a közhangulatot a pályázó városokban, és a döntési folyamatot ismerők szerint a NOB 75 százalék körüli támogatottsággal elégedett.

*

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével zajlott és reprezentatív nem, életkor, iskolai végzettség és munkaerő-piaci státusz alapján, amelyhez a kutatók a 2011-es népszámlálás országos és budapesti adatait vették alapul. Az adatfelvétel január 25-e és 31-e között történt.

(Kiemelt kép: a 2024-es budapesti olimpia látványterve, Budapest 2024 / Facebook)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik