Budapest, 2016. november 21.
Mikola István, a külügyi tárca biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára beszédet mond a Magyarországon akkreditált konzuli misszióvezetők számára rendezett szakmai fórumon a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. november 21-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Belföld

Mikola zsebre tette a feleségének járó havi apanázst is

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 02. 14. 08:47

Mikola István 2011 és 2014 közötti párizsi diplomáciai szolgálata alatt nagyköveti fizetése mellett megtartotta magának a külügyminisztérium által a felesége után kiutalt pótlékot is.
Korábban a témában:

Mikola István volt felesége a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak jelezte, hogy egyetlen eurót sem látott az elvileg neki járó 1600 eurós (nagyjából félmillió forintos) havi apanázsból – értesült a 24.hu. Fülemen Róza nyugdíjba vonulása miatt kérte a diplomatafeleségként töltött időszak elismerését.

A tárcának küldött levélben azt írta, hogy Mikola OECD-nagyköveti kinevezése miatt kénytelen volt minden pénzkereső tevékenységét feladni, és három éven keresztül saját megtakarításaiból fizette a magyarországi járulékokat.

A diplomatafeleségként neki járó pótlék közben teljes egészében Mikola nyugdíjalapját növelte.

Mikola az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) párizsi misszióvezetőjeként több mint 5000 eurós havi javadalmazásban részesült, amit a szokásos nagykövetségi ellátás mellett nagyrészt félretehetett volna. Orbán Viktor a 2014-es kormányalakítás során cserélte le Mikolát a párizsi posztról, új megbízatásként a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárságot kapta meg a külügyi tárcánál.

Párizs, 2011. október 22.
Hende Csaba (k) honvédelmi miniszter és Mikola István (j) Magyarország OECD nagykövete beszélgetnek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából az Invalidusok templomában tartott koncertje előtt. Balra Fülemen Róza, Mikola István felesége áll. 
MTI Fotó: Pörneczi Bálint
Párizs, 2011. október 22. 
Fülemen Róza, Hende Csaba, Mikola István
(Fotó: MTI / Pörneczi Bálint)

Első, 2014-es államtitkári vagyonbevallásából Mikola teljesen kihagyta az év első félévében még nagykövetként szerzett bevételeit. A megtakarításaiban pedig egyáltalán nem jelent meg a hazai átlaghoz képest kiemelkedően magas diplomatafizetése. A vagyonnyilatkozat szerint életbiztosításain kívül mindössze 800 ezer forint megtakarítással rendelkezett hazatérése után, amikor a külügyminisztérium felső vezetésébe került. Államtitkárként azóta havonta 1,1 millió forintot keres, mégis stabilan a kormány egyik legszegényebb tagja maradt, és megtakarításai mostanra – a növekvő értékű életbiztosítás mellett – 300 ezer forintra olvadtak.

Eltűnt bútorok, bedőlt hitel

Mikola 2015-ben vált el Fülemen Rózától. A válás kimondása óta egyre több csúnya részlet jut nyilvánosságra közös ügyeikről.

Tavaly a volt feleség lopásért jelentette fel Mikolát a rendőrségen, mert párizsi tartózkodásuk alatt eltűnt egy tízmilliós értékű antik bútorkollekció, amit Budapesten Mikola családjánál helyeztek el. A Mikola vagyonnyilatkozataiban feltüntetett ingatlanokról kiderült, hogy korábban a felesége birtokában voltak. E tulajdonrészek a volt feleség gyermekének bedőlt devizahitele miatt két évig végrehajtási eljárás alatt álltak, ám az idén már kikerültek a bevallásból.

Mikola korábban az Indexnek azt is elismerte, hogy  az egyik európai offshore paradicsomban a családi pénzek kezelésére létrehoztak egy alapítványt. A fideszes politikus a liechtensteini Vaduzban alapított céget egyetlen bevallásában sem szerepeltette, magyarázata szerint azért, mert a családi alapítvány ma már nem működik, és csupán az évtizedekig Németországban élő volt felesége használta a Németországban élő gyermekeivel.

Megkérdeztük az államtitkárt a párizsi pénzekről, ám ő azt üzente

a volt feleségével kapcsolatban semmilyen üggyel nem kíván foglalkozni, és semmilyen állításra nem kíván reagálni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.