Belföld

Lebénítja a civileket a kormány hadjárata

A Krétakörnek egy év alatt 700 ezer forintba került, hogy a rájuk szabadított ellenőrzések során együttműködjenek a hivatalos szervekkel.

A kormány „civilellenes hadjáratával” kapcsolatban osztotta meg korábbi tapasztalatait a Krétakör Alapítvány, amely az Orbán Viktor által személyesen elrendelt, norvég támogatásokhoz kapcsolódó vizsgálat egyik célpontja volt.

A Krétakör szerint a kormány üzenete az, hogy azért van szükség a vizsgálatokra, mert ezek a szervezetek „ellenőrizhetetlenek”. Ezzel szemben az alapítványnál 2015 óta két ellenőrzést is tartott a NAV, amely során az előírásoknak megfelelően együttműködtek az adóhatósággal, ez azonban két éven át szinte teljesen megbénította a munkát, több száz munkaórába került, hogy a hivatal rendelkezésére álljanak bármilyen felmerülő kérdéssel kapcsolatban.

A szervezet úgy érzékeli, hogy a kormánypropaganda azon dolgozik, hogy egyre többen megkérdőjelezzék a civilek munkáját. A Krétakör rendszeresen kap olyan üzeneteket telefonon, emailen vagy akár az ajtóra ragasztva, ami azt mutatja: vannak, akik személyes küldetésüknek tartják, hogy velük harcoljanak.

2014 tavasza óta egyébként közvetlen állami támogatásban sem részesülnek, ami szerintük felveti a kérdést, hogy egy állami támogatás nélkül működő civil szervezetet milyen jogon vegzál az állam? Azt is írták: a vizsgálattal kapcsolatos jogi képviseletre és tanácsadásra 2016 folyamán több mint 700 ezer forintot kellett költeniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik