Szentmise Szalai Annamáriáért
Belföld

Na kiknek a nevét mondták az emberek, amikor az adómutyiról kérdezték őket?

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 01. 28. 13:55

A Demnet e2016 novemberében a Publicus Intézettel együtt készített egy kutatást 1000 fős reprezentatív mintán az adóelkerülésről, ennek eredményeiről az Átlátszó Blog számolt be.

A megkérdezettek fele szerint az adóelkerülők többsége illegális eszközökkel él és csak a negyedük véli úgy, hogy legális eszközök is rendelkezésre állnak, azonban érdemes figyelembe venni, hogy sokan egyáltalán nem is tudtak válaszolni a kérdésre, iskolai végzettségtől függetlenül – írják a bejegyzésben, amelyben kitérnek arra is, hogy a többség ugyanakkor egyetért azzal, hogy az adóköltségek legális minimalizálása elfogadható.

Vajna, Rogán, offshore, Ciprus

A kutatás során rákérdeztek konkrét adóelkerülési ügyekre, a legtöbben Andy Vajna nevét mondták, majd Rogán Antalét, illetve az „offshore”-t, mint címszót, a legismertebb adóparadicsomnak pedig Ciprus bizonyult.

Annak, hogy miért tudják elkerülni ezek a szereplők az adófizetést, a megkérdezettek szerint leginkább az az oka, hogy senki nem kéri számon őket, valamint megvédik őket a politikusok. A 8 osztályt végzettek vagy szakképzettek szerint viszont fontos szerepe van annak is, hogy a sajtó nem képes feltárni ezeket az ügyeket és a közvélemény sem figyel oda.

A cikk szerint a legtöbb megkérezett szerint az adóelkerülést leginkább az teszi lehetővé a csalók számára, hogy senki nem kéri számon őket, valamint megvédik őket a politikusok. A 8 osztályt végzettek vagy szakképzettek szerint viszont fontos szerepe van annak is, hogy a sajtó nem képes feltárni ezeket az ügyeket és a közvélemény sem figyel oda – derül ki a cikkből. A teljes elemzést itt olvashatja el.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.