Szentmise Szalai Annamáriáért
Belföld

Na kiknek a nevét mondták az emberek, amikor az adómutyiról kérdezték őket?

Angel Marianna
Angel Marianna

újságíró. 2017. 01. 28. 13:55

A Demnet e2016 novemberében a Publicus Intézettel együtt készített egy kutatást 1000 fős reprezentatív mintán az adóelkerülésről, ennek eredményeiről az Átlátszó Blog számolt be.

A megkérdezettek fele szerint az adóelkerülők többsége illegális eszközökkel él és csak a negyedük véli úgy, hogy legális eszközök is rendelkezésre állnak, azonban érdemes figyelembe venni, hogy sokan egyáltalán nem is tudtak válaszolni a kérdésre, iskolai végzettségtől függetlenül – írják a bejegyzésben, amelyben kitérnek arra is, hogy a többség ugyanakkor egyetért azzal, hogy az adóköltségek legális minimalizálása elfogadható.

Vajna, Rogán, offshore, Ciprus

A kutatás során rákérdeztek konkrét adóelkerülési ügyekre, a legtöbben Andy Vajna nevét mondták, majd Rogán Antalét, illetve az „offshore”-t, mint címszót, a legismertebb adóparadicsomnak pedig Ciprus bizonyult.

Annak, hogy miért tudják elkerülni ezek a szereplők az adófizetést, a megkérdezettek szerint leginkább az az oka, hogy senki nem kéri számon őket, valamint megvédik őket a politikusok. A 8 osztályt végzettek vagy szakképzettek szerint viszont fontos szerepe van annak is, hogy a sajtó nem képes feltárni ezeket az ügyeket és a közvélemény sem figyel oda.

A cikk szerint a legtöbb megkérezett szerint az adóelkerülést leginkább az teszi lehetővé a csalók számára, hogy senki nem kéri számon őket, valamint megvédik őket a politikusok. A 8 osztályt végzettek vagy szakképzettek szerint viszont fontos szerepe van annak is, hogy a sajtó nem képes feltárni ezeket az ügyeket és a közvélemény sem figyel oda – derül ki a cikkből. A teljes elemzést itt olvashatja el.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.