Budapest, 2014. január 26.
Csiszár Jenő rádiós műsorvezetőt, a zsűri tagját sminkelik az Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal című televíziós showműsor első elődöntője előtt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai gyártóbázisán 2014. január 25-én. Király Viktor nyerte az első elődöntőt.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Belföld

Olasz meló: Csiszár Jenővel erősítené a külügy a gazdasági kapcsolatokat

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 01. 26. 19:08

A szakértő szerint nem egyedi eset, hogy diplomáciai tapasztalat nélkül neveznek ki embereket, a felkészítést viszont biztosítják.
Korábban a témában:

Ritkán érik el a közvélemény ingerküszöbét a konzuli kinevezések, szerdán mégis nagy visszhangot keltett az a hír, hogy a rádiós és tévés műsorvezetőként ismertté vált Csiszár Jenőt nevezi ki a külügy milánói főkonzulnak.

Azóta már kiderült: Timaffy Judit helyére megy, aki nagykövetként folytatja majd munkáját, ő pedig várhatóan ősztől tölti be a tisztséget, de addig is a Külgazdasági és Külügyminisztérium felkészülési állományában van.

Mindenképpen meglepetés

A minisztériumnál érdeklődtünk arról, milyen szempontok játszottak szerepet Csiszár Jenő kinevezésénél, de arra is kíváncsiak voltunk, milyen úton kell elindulnia annak, aki például pályaválasztás előtt álló fiatalként vágyik a legmagasabb diplomáciai tisztségekbe. Nyilatkozat helyett mindössze egy rövid választ kaptunk:

Csiszár Jenő az üzleti és médiavilágban jártas, széles kapcsolati tőkével rendelkezik, élt Olaszországban, teljesen alkalmas arra, hogy segítsen a külgazdasági eredmények további javításában az észak-olaszországi gazdasági térségben. Ez a régió Olaszország teljesítőképességének egyik meghatározó motorja, és a Magyarországon befektető olasz vállalatok otthona.

Hogy mégis jobban eligazodhassunk a témában, Lattmann Tamás nemzetközi jogászt kérdeztük a diplomáciai kinevezések hátteréről. Rámutatott: ilyen tisztségre általában nem ismert embereket választanak, ebből a szempontból mindenképp a meglepetés erejével hat a nem kifejezetten diplomáciai területen ismertté vált Csiszár Jenő kinevezése.

Az állampolgárok érdekében

A diplomáciából a közvélemény számára általában a nagykövet munkája igazán érdekes, ami jelentős részben politikai és reprezentációs feladat. A konzuli munka sokkal inkább adminisztratív jellegű, többnyire közvetlenül az állampolgárok érdekében kifejtett tevékenység, ami hozzáértést követel meg, indokolt, hogy a tisztséget szakmailag felkészült személy töltse be. Ilyen tevékenység például a külföldön bajba jutott magyar állampolgárok segítése, például ideiglenes úti okmány kiállítása, a hozzátartozók értesítése, vagy a letartóztatottak ügyének figyelemmel kísérése.

Lattmann ugyanakkor rámutat:

nincs szigorúan szabályozva, kit lehet kinevezni konzulnak, a politikai döntéshozóknak, a minisztérium vezetésének széles mérlegelési jogköre van.

Megjegyezte azt is, hogy mivel nagykövetből országonként egy van, a nagyobb országokban a konzulokra is hárulhatnak reprezentációs feladatok. Ebben az esetben az is lehet a szándék, hogy a szakmai munkát a konzulátus alkalmazottai látják el.

A szakértő ugyanakkor kitért arra, hogy adott esetben szükség lehet a konzul személyes reputációjának latba vetésére, például ha egy magyar állampolgár érdekében lép fel, aki szembekerült az érintett állammal. Ez az eszköz azonban szakmai felkészültség híján gyengébb lehet a küldő állam kezében.

Arra a kérdésre, hogy mennyire helytálló a külügy érvelése, mennyire fontos szempont a konzuli kinevezésnél, hogy a kiválasztott személy hozzájárulhat a külgazdasági eredmények javításához, Lattmann azt mondta: adott esetben ez is belefér a konzuli tevékenységbe. Aki az államot képviseli külföldön, annak az a dolga, amit a megbízója ad neki – mutatott rá.

Budapest, 2013. április 3.
Csiszár Jenő rádiós és televíziós műsorvezető az M1 televíziós csatorna Ridikül című női beszélgetős műsorában, az MTVA gyártóbázisának 7-es stúdiójában. 
MTVA Fotó: Zih Zsolt
MTVA / Zih Zsolt

Felkészítik a feladatra

Ahhoz egyébként, hogy valaki konzul legyen, nem kell feltétlenül Csiszár Jenőnek lennie: a nemzetközi jogász szerint az elmúlt időszakban elég sok fiatalból lehetett konzul.

Aki külügyi szolgálatba lép, annak néhány éven belül reális esélye van ilyen pozíció megszerzésére

– mondta.

Az érdekesség ebben az esetben az, hogy egy olyan ember jutott pozícióhoz, aki korábban nem volt külügyi szolgálatban, bár Lattmann szerint ez egyáltalán nem egyedi eset. Ezért is jelezte a külügy, hogy Csiszár most felkészülési szakaszban van, ez elvileg azt a célt szolgálja, hogy a konzuli tevékenység ellátásához szükséges ismeretet elsajátítsák azok, akiknek nincs szakirányú képzettségük.

Csiszár Jenőt is szerettük volna megkérdezni kinevezése körülményeiről, de cikkünk megjelenéséig nem értük el.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.