AppleMark
Belföld

Megóvnák a Margitsziget természeti értékeit, változik az építési szabályzat

24.hu
24.hu

2017. 01. 25. 14:28

Korábban a témában:

Módosította a Duna-parti építési szabályzat Margitszigetre vonatkozó rendeletet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A módosítást 20 igen szavazattal 2 tartózkodás mellett támogatta a testület.

Az elfogadott előterjesztés szerint a hatályos terv módosításai a Margitsziget olyan fejlesztését segítik elő, amely

a természeti értékek védelme mellett erősíti a rekreációs funkciót.

A Margitsziget továbbra is helyet biztosít a kikapcsolódni, sportolni vagy pihenni vágyóknak, a szabadidős programokat kereső családoknak. A Margitszigettel szomszédos kerületek lakosságának környezeti zajhatásoktól való fokozott védelme érdekében a hatályos tervhez képest az egyes területeken elhelyezhető funkciók körét szűkítik.

Az úszóműveken, mint közhasználatú rekreációs létesítményen mindeddig csak vízi színpad létesítése volt tiltva, de a módosítást követően ezen létesítmények már csak a pihenés célját szolgálhatják a jövőben

– írják.

A városi park területén is korlátozták a zenés, szórakoztató rendeltetést: a módosítás alapján csak ott létesíthető a jövőben, ahol kulturális funkció megengedett, így a Szabadtéri színpad és a Casino területén.

A módosítással a cél a rendezvények és az azt kiszolgáló létesítmények – pavilonok, időszakos jellegű lelátók – további korlátozása, ezáltal a környezeti terhelés csökkentése, a zöldfelületek védelme érdekében.

A hatályos terv nagyrendezvények számára típus nélkül biztosított lehetőséget pavilonok létesítésére, a módosítás következtében azonban csak a nemzetközi sportesemények rendezése esetén lesz erre lehetőség. A sziget arculatának erősebb védelme céljából tovább korlátozódik a reklám célú berendezések elhelyezhetősége is – olvasható az elfogadott előterjesztésben.

A sziget északi részén lévő felszíni parkoló 12 személyautónyi hellyel bővül, így 236 autó és 6 busz parkolhat majd. A parkoló elhelyezhetőségének határvonala az elkészült engedélyezési-kiviteli tervek figyelembevételével kismértékben módosul annak érdekében, hogy az idei vizes világbajnokság margitszigeti helyszíneinek kiszolgálása biztosított legyen.

(mti)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (front) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel steer their cars during the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 25, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.