AppleMark
Belföld

A gyűlölet-bűncselekmények felett szemet hunyó magyar hatóságokról írt a Politico

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 01. 25. 15:08

A kisebbségi csoportokkal szembeni hozzáállás a Fidesz köreiben is egyre rosszabb az Amnesty kutatója szerint.

A Politico európai kiadása is foglalkozik azzal, hogy a múlt héten az Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítésre kötelezte Magyarországot, mert a hatóságok nem intézkedtek megfelelően, amikor több mint hétszáz szélsőjobbos vonult fel Devecser romák lakta utcáin.

Az eset még 2012 augusztusában történt, a szélsőségesek a házak előtt azt kiabálták, hogy rágyújtják a bent lévőkre és köveket dobáltak, a rendőrség viszont nem avatkozott be. A strasbourgi bíróság szerint a rendőrség nem védte meg a romákat, és nem jártak el megfelelően a demonstráción elhangzott gyűlöletkeltő beszédek kapcsán sem, az elkövetők pedig gyakorlatilag jogkövetkezmény nélkül megúszták az ügyet.

A cikk szerzője, az Amnesty International kutatója szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága fontos jelzést adott a magyar kormánynak tekintettel arra, hogy a rasszizmus és xenofóbia egyre jobban mérgezi a társadalmat. Barbara Černušáková hozzáteszi: ez nemcsak a Jobbikra vonatkozik, a kisebbségi csoportokkal szembeni hozzáállás a kormányzó Fidesz köreiben is romló tendenciát mutat.

Megjegyzi: a kormánypárti média, sőt, politikusok részéről is tetten érhető a rasszizmus. Emlékeztet arra, hogy a Fidesz-alapító Bayer Zsolt 2013-ban állatoknak nevezte a cigányokat, akiknek jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Orbán Viktor hallgatott az ügyben, Áder János pedig lovagkereszttel tüntette ki a szélsőséges publicistát.

Černušáková azt írja: a rendőrség a gyűlölet-bűncselekményeknél általában figyelmen kívül hagyja a rasszista motivációt. Például 2015-ben, amikor két férfi egy cigány család otthonára támadt Egerben, az ügyet egyszerűen magánlaksértésként kezelték.

Rámutat arra is, hogy az elmúlt hónapokban a romákkal szembeni diszkriminációt elfedte a menedékkérőkkel szembeni bánásmód. A strasbourgi döntés azonban azt üzeni a magyar hatóságoknak, hogy a gyűlölet-bűncselekmények elfogadhatatlanok, azonnali vizsgálatra és az elkövetők felelősségre vonására van szükség – véli az Amnesty kutatója.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.