Belföld
kandallónál melegedő lábak (kandalló, fűtés, )

Tűzre vetnék Orbán álmát

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 01. 13. 10:51

Előzőleg faragnának a költségvetésen.
Korábban a témában:

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, független képviselő módosítaná a költségvetést, hogy a szociális tűzifára szánt pénz duplájára, 6 milliárd forintra emelkedhessen.

A független képviselő korábban már elfogadhatatlannak tartotta, hogy jelenleg évi 3 milliárd forintot fordít a kormány a szociális tűzifaprogram támogatásra, miközben Orbán Viktor majdani puritán dolgozószobájának feldíszítésére majd’ 4 milliárdot. Szabó Tímea korábban a kormányt szólította fel, hogy tegyen lépéseket, most pedig olyan javaslatot nyújtott be, amely a Budai Vár rekonstrukciós keretéből elvenne 3 milliárdot és azt csoportosítaná át.

Kevés, késve

Magyarországon legalább 400 ezer család télen nem tudja befűteni a lakását. A szociális tűzifaprogram jelenlegi 3 milliárdos keretéből csak a rászorulók felének tudnak támogatást adni az önkormányzatok, és a tűzifa legjobb esetben is csak három hétre elég – indokolta javaslatát a Párbeszéd társelnöke.

Szabó Tímea korábban jelezte, az Orbán-kormány a legszegényebbeket nem támogatja, miközben a kormánytagok villáinak medencéit állami támogatással fűtik. A kabinet minden évben elfelejti, mikor kezdődik a tél, a szociális tűzifára szánt pénzt késve küldi, tavaly az is előfordult, hogy a téli tüzelőt tavasszal kapták meg a pályázó önkormányzatok. Ráadásul azt az egymillió embert, aki fával fűt, nem ért el semmilyen rezsitámogatás, a tűzifa pedig az elmúlt néhány évben duplájára drágult.

Korábban a Jobbik is a szociális tűzifa-támogatás növelését sürgette, miután kiderült, 2016 szeptembere és decembere között 80-an haltak meg kihűlés miatt, közülük 27-en az otthonukban. A Jobbik a támogatások növelése mellett a tűzifa áfájának 5 százalékra csökkentését javasolta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.