Gazdaság
Élelmiszer (Array)

1,8 százalékos drágulás volt decemberben, egyre többet fizetünk az ételért és a gyógyszerért

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 01. 13. 10:22

A fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek 2016-ban az előző évhez képest, decemberben pedig átlagosan 1,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az előző hónaphoz képest az árak átlagosan 0,4 százalékkal nőttek decemberben. Decemberben az éves maginfláció 1,7 százalék volt a novemberi 1,6 és az októberi 1,5 százalékot követően. A maginfláció több mint két éve nem volt ilyen magas.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a decemberi emelkedésben alapvetően az üzemanyagok árdrágulása játszott szerepet, de az élelmiszereknél szintén gyorsult a drágulás.

Az éves adatokat tekintve a szeszesitalok, dohányáruk drágultak leginkább, de átlag fölött emelkedett az élelmiszerek és a szolgáltatások ára is – közölte.

Drágultak az élelmiszerek

Tavaly az év egészében az élelmiszerárak 0,7 százalékkal nőttek a megelőző évhez képest. A szeszes italok, dohányáruk 2,3 százalékkal drágultak. A szolgáltatások ára átlagosan 1,5, a tartós fogyasztási cikkeké 0,5, a ruházkodási cikkeké 0,4 százalékkal emelkedett.

Az egyéb cikkekért – amibe a járműüzemanyagok is beletartoznak – 2,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, a háztartási energia ára 0,1 százalékkal mérséklődött.

Decemberben az élelmiszerek ára 1,3 százalékkal emelkedett 2015 decemberéhez viszonyítva. Ezen belül

a cukor ára 16,3, a friss zöldségeké 6,0, az idényáras élelmiszereké átlagosan 3,6, a sajté és a péksüteményeké 2,7, a tejé 2,6 százalékkal nőtt.

A sertéshús ára 8,5, a baromfihúsé 3,6 százalékkal csökkent.

Egyre több pénzt visz el a gyógyszer

Átlag felett, 3,5 százalékkal drágultak az egyéb cikkek – gyógyszerek, üzemanyagok, a lakással, háztartással, testápolással kapcsolatos, valamint a kulturális cikkek. Ezen belül az üzemanyagokért 6,8 százalékkal kellett többet fizetni.

A szeszes italok 0,7, a dohányáruk 4,3 százalékkal, együtt átlagosan 2,5 százalékkal drágultak.
A szolgáltatások 1,9, a ruházati termékek 0,5 százalékkal kerültek többe, amiből a postai szolgáltatások tarifáinak 2,4, és a tévé-előfizetési díjak 5,2 százalékos emelkedése ugrik ki, de az üdülési szolgáltatások is 3,2 százalékkal drágultak.

A háztartási energia ára nem változott, de ezen belül a tűzifa 4,1 százalékkal drágább, a palackos gáz viszont 8,8 százalékkal olcsóbb lett. A tartós fogyasztási cikkekért 0,5 százalékkal, a telefonokért például 3,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly decemberben, mint egy évvel korábban.

Tavaly novemberhez viszonyítva decemberben az élelmiszerekért 0,1 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a tojásért 5,3, az idényáras élelmiszerekért 1,5, a tejért 1,2, a sajtért 0,8 százalékkal.

A sertéshús ára 1,3, a baromfihúsé 1,4, az étolajé 0,8 százalékkal csökkent. A legnagyobb mértékben, 1,7 százalékkal az egyéb cikkek drágultak, ezen belül az üzemanyagok 4,1 százalékkal. A szeszes italok, dohánytermékek ára 0,2, a szolgáltatásoké 0,1 százalékkal nőtt.

A háztartási energia és a tartós fogyasztási cikkek ára átlagosan nem változott decemberben az előző hónaphoz viszonyítva, a ruházkodási cikkekért 0,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.